in

Dijeta 5 prema 2: Ničega ne lišavate, a kilogrami odlaze

Majkl Mozli je svoje znanje o dijetama iskoristio kako bi kreirao potpuno novi dijetetski pristup kojim se može brzo izgubiti salo oko struka, smršati umereno ili izgubiti drastična količina kilograma.

Ova dijeta 5 prema 2 namenjena je onima koji žele da smršaju, ali da to urade na zdrav i jednostavan, a istovremeno i ukusan način.

Dijeta 5 prema 2 zasniva se na principu tzv. “intermittent fasting” dijete. Njen tačniji opis bi bio “povremena restrikcija kalorija”, jer ono što se u njoj radi je da se dva dana nedeljno smanjuju kalorije, ali dramatično.

Dijeta 5 prema 2 podrazumeva zdravu ishranu pet dana u nedelji, a onda drastično smanjenje kalorija na oko 800 po danu za preostala dva dana.

Tokom sedmice, kod 5 : 2 dijete dozvoljeno je uobičajeno uzimanje hrane tokom 5 dana, naravno ne preko 2.000 kalorija za žene i 2.400 za muškarce, dnevno, a 2 dana treba oštro smanjiti količinu unosa kalorija na 500 za žene i 600 za muškarce. Dakle, ovo nije dijeta koja zabranjuje hranu, već tokom dva dana nedeljno redukuje unos kalorija u organizam. Može se reći da je ovo vrsta posta, koja stimuliše telo da prodrma sagorevanje masti i podstakne rad lenjih ćelija. Za većinu ljudi ovo je prihvatljiv kompromis jer dozvoljava druženja, porodične večere i ishranu na radnom mestu, a istovremeno je veoma koristan za zdravlje i vidljivo se gube kilogrami.

Koliko kilograma ćete izgubiti sa ovom dijetom?

Odgovor na ovo pitanje, kao i uvek, zavisi od više faktora (početna težina, godine, nivo aktivnosti, zdravstveno stanje) ali kada govorimo o nekom proseku – može se reći da prosečni gubitak iznosi 4 do 6 kg mesečno. Deluje malo? Pogledajte jelovnik i biće vam jasno da se ničega ne lišavate, a kilogrami odlaze. Zgodno, zar ne?

Primer jelovnika jednog posnog dana

Doručak: Kaša od zobi sa suvim voćem ili kocka krem sira sa ćurećim prsima, ili šejkom od jagoda.

Ručak: Kapri salata (zelena salata, paradajz, rotkva, mladi luk, ovčiji sir, maslinovo ulje par kapi) sa patlidžanom, ili čorba od sira i preprženog oraha, ili povrće pripremljeno u voku sa pilećeim prsima sa karijem, ili tunjevina pečene u foliji sa salatom od paradajza i belog luka.

Večera: Palenta sa ovčijim sirom ili musaka od tikvica i smeđeg pirinča.

Pre početka ove dijete, obavezno se posavetuje sa vašim lekarom!