in

Bože me sačuvaj, čega sve ima

Mišel Vajthed (45) je 5. maja 2021. godine doživela nervni slom, zbog čega su je smestili na odeljenje za mentalno zdravlje u bolnicu u Notinghempširu, u Velikoj Britaniji. Umrla je dva dana kasnije nakon što je pala u komu zbog prekomernog ispijanja vode, izveštava „BBC“.

“Da je osoblje bolnice reagovalo ranije, Mišel bi odveli na intenzivnu negu. To bi joj spasilo život”, izjavio je njen suprug Majkl.

45-ogodišnja žena i majka dvoje dece patila je od stanja zvanog psihogena polidipsija, koje je “karakterisano prekomernim svojevoljnim unosom vode i često se viđa kod pacijenata s psihijatrijskim poremećajima”, objasnio je medicinski časopis „BMJ Best Practice“.

Suprug tvrdi da lekari nisu dali tu dijagnozu njegovoj supruzi te su joj dopustili da bez nadzora ima pristup vodi u svojoj sobi. Mišel je pala u komu, nakon čega je prebačena u drugu bolnicu, gde je umrla od niskog nivoa natrijuma uzrokovanog prekomernim pijenjem vode. „BBC“ piše da je “ekstremni unos vode uzrokovao oticanje mozga što ju je na kraju ubilo”.

Ustanova je priznala osam propusta, a zaključak istrage je da su propusti lekara ustanove “verovatno doprineli smrti žene”.

Bonus video: