in

“Bivši muž mi vraća dete s vikenda jer se RAZBOLELO”: Pitamo se je li moguće da pojedinim TATAMA treba uputstvo za upotrebu rođenog deteta?

 

Postoji nekoliko razloga, koji nisu nužno objektivni, zašto majke često bolje znaju kako da brinu o bolesnom detetu u poređenju sa očevima.

Većina majki provodi više vremena sa decom nego očevi. To znači da su majke verovatno više upoznate sa zdravstvenim simptomima svoje dece, njihovim navikama i uopšte ponašanjem. Majke, takođe, bolje poznaju emocionelne reakcije svoje dece, što znači da su više svesne svih simptoma i promena u ponašanju koje mogu ukazivati na bolest.

Sa druge strane, to nije razlog da pojedini očevi ne preuznu odgovornost kada je u pitanju i njihovo bolesno dete. U tradicionalnom društvu važi nepisano pravilo da su očevi više uključeni u karijeru i posao, dok je čuvanje dece majčin posao. Jeste, ali pre dvesto godina.

Socijalne norme i društvene uloge nameću stav da majke često bolje znaju kako da brinu o bolesnoj deci. Na primer, očevi često ohrabruju majke da su one te koje su brižnije i osetljivije na potrebe dece, jer je to priroda namestila. To može dovesti do toga da se majke osećaju više sigurnima i spremnima da brinu o svojoj deci tokom bolesti. Ali nikako ne sme dovesti do toga da se očevi odriču odgovornosti prema sopstvenoj deci. 

Jedan takav primer je dala osoba koja je na društvenoj mreži Tviter imenovana kao  “SoulOnFire18”.

 

 

– Ali bivši muževi koji ti vrate decu sa vikenda ako se razbole,kao, drži nazad ovo, pokvarilo se.

printscreen/Tviter

 

– Smešno i tužno. Ali kapiram da bolesna deca ipak traže mamu, a i sama bih, da sam razvedena, uvek uzimala bolesno dete, jer ne bih spavala mirno da nije pored mene u takvim trenucima – bio je jedan od komentara.

– Svaka mama to želi, ali ovde je akcenat na tatama kojima treba uputstvo za upotrebu rođenog deteta. Čast izuzecima – odgovorila je SoulOfFire.

Šta vi mislite o ovoj temi?