in

Važnije su joj njene gluposti od unučeta”: Ćerka zgrožena ponašanjem svoje majke, “svekrva pomaže, a ona neće

Mnogi roditelji su zgroženi kada bake i deke odbiju redovno čuvanje unučadi. Neki čak idu tako daleko da ih nazivaju sebičnima ili im prete kako ih neće ni pogledati kad postanu stari. Ovo ponašanje izaziva kontroverze, a mladi često zaboravljaju da su njihovi roditelji već dosta uradili za njih i da je vreme da se uloga malo promeni.

Primer toga je pismo mlade majke upućeno Ejmi Dikinson, popularnoj kolumnistkinji koja daje savete na mnogim portalima. “Imam sina od četiri godine i očekujem još jedno dete za nekoliko meseci. Pre nekoliko godina sam pokrenula svoj posao, a suprug radi puno radno vreme”, piše mlada majka koja se potpisuje kao Frustrirana mama i napominje “i svekrva pomaže, no moja majka ne želi takvu obvezu. Usprotivila se predlogu i zapravo je počela vikati na mene zbog toga. Inače radi kao agent za nekretnine na nepuno radno vreme i dosta je angažirana u grupama za podršku ženama i volontira”.

“Osećam se sebično što tražim pomoć, ali mi je zaista potrebna kako bih razvila svoj posao i brinula o porodici. Ne želim da mi majka čuva sina samo kad joj odgovara, ali ona uporno odbija preuzeti tu obavezu”, piše.

“Sestri često pomaže, a ona je majka troje dece i radi od kuće. Osećam se sebično što to tražim, ali stvarno mi je potrebna pomoć kako bih razvila posao i izdržavala svoju porodicu. Uznemirava me što ne želi da mi pomogne, a provodi toliko vremena radeći stvari koje smatram manje važnim.”

Ne želi da preuzme obavezu

“Konstantno mi govori da je zauzeta svojim volontiranjem, a ja se osećam kao da propadam. Ne mogu reći da ne voli mog sina. On je jednostavan, miran dečak, a moja mama je u odličnom zdravstvenom stanju. Shvatam da ima svoj život, ali ne mogu razumeti zašto ne bi preuzela obavezu jedan dan nedeljno”, zaključuje Frustrirana.

Ejmi Dikinson ima drugačije mišljenje. “Zašto biste očekivali da vam majka pomogne u poslu po vašem rasporedu kad ona ima svoje obaveze? Možda njezin posao ne ide ukorak s vašim potrebama? Čini se da mislite da vaša majka duguje redovito čuvanje vašeg deteta, ali to nije istina. Možda biste trebali razmisliti o drugim opcijama, kao što je izmjenično čuvanje dece sa vašom sestrom”, piše Dikinson.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /