in

Poručila sam musaku u Grčkoj, a evo šta sam dobila: Naši turisti ne prestaju da se čude grčkoj kulinarskoj sceni

Aleksandar je izrazio svoje razočaranje na svom Fejsbuk profilu nakon što je poručio musaku sa mesom i krompirom, ali umesto krompira dobio patlidžan i pomfrit. Ovaj neprikladan prilog izaziva zaprepašćenje i postavlja pitanje zašto Grčka kuhinja insistira na pomfritu umesto tradicionalnih priloga kao što su blitva ili kuvani krompir, koji su prisutni u ostalim mediteranskim kuhinjama.

U Grčkoj vlada “pomfrit fenomen”

Mnogi naši turisti su komentarisali da pomfrit nema nikakve veze sa grčkom kuhinjom i da ga Grci koriste samo zato što je najjeftinija opcija.

Postoje različita mišljenja o ovom fenomenu. Neki smatraju da je to način prilagođavanja strancima – brzo, jeftino i jednostavno. Međutim, sumnjaju da Grci zaista jedu pomfrit u svojoj tradicionalnoj kuhinji.

– Ja znam da sam narucio Musaku sa krompirom,a ono patlidžan i pomfrit – bio je jedan od komentara.

Drugi komentarišu da Grci preteruju sa krompirićima, ali i sa testeninom, iako imaju bogatu ponudu kvalitetnog povrća.

Takođe, mnogi ukazuju da je pomfrit najjeftiniji prilog, iako se skladišti i priprema, te nema ograničen rok trajanja.

Ovaj fenomen može biti izvor kontroverzi među turistima, ali takođe predstavlja jedinstvenu karakteristiku grčke kulinarske scene. Bez obzira na mišljenja, pomfrit ostaje neodvojivi deo mnogih obroka u grčkim restoranima, pružajući jednostavnost i pristupačnost za sve goste.