in

Ostala sam sa MUŽEM koji me VARA: Da li mislite da sam POGREŠILA?

Da li biste ga izbacili? Doveli do bankrota? Zabranili da viđa decu? Naravno, sve mi mislimo da bismo svašta uradile.

Ali sve je to hipotetički. Retke su žene koje kažu: „Ako bi me muž prevario, primila bih ga nazad“. Naravno da ne, ko bi ostao sa mužem koji vara? Statistički, mnoge žene i ostanu.

Uključujući i mene. Ali da vam kažem, i ja sam iznenađena, bila sam u braku deset godina kada mi je muž priznao da me vara sa svojom asistentkinjom.

Imala sam 42 godine i troje dece. Upravo sam završavala svoju 13. knjigu. Život je bio dobar do tog trenutka. Imala sam ja svoje sumnje, mnogo je vremena provodio s njom na poslu, ali sam sve pravdala time da rade na velikim projektima.

Shutterstock

 

I odjednom, jednostavno sam znala. Ne mogu to da opišem. Pokušala sam sebe ubediti da sam paranoična, ali sledeći dan, kad je napokon nazvao, tražila sam da mi kaže istinu. I delimično mi je priznao, rekao je da su se jednom poljubili. Dobro, poljubili su se više puta. Insistirala sam da odmah dođe kući ako ima imalo nade da spasimo naš brak. Pristao je.

Dok je satima vozio do kuće ja sam hodala okolo tresući se i razmišljajući šta da radim. Kroz nekoliko dana moj muž je konačno došao do priznanja – njihova afera je, uz prekide, trajala četiri godine! Četiri godine! Danima sam bila u šoku, potresena, u meni je bilo pomešano milion osećanja, varirala sam između besa i iscrpljenosti.

Ovo vam niko nije rekao o prevari: Toliko vas potrese, da čak nemate snage ni da ga izbacite iz kuće.

Zbog dece sam morala biti jaka, njima nismo rekli jer su bili previše mali. Izbaciti ga? Možda posle, sada samo moram smoći snage da se obučem za posao i da spremim užinu za svoje školarce. To sam ja. I to su mnoge od nas.

Nikome nisam ispričala o muževljevoj aferi, osim mojoj majci. Rekla mi je ako ga volim da se borim za naš brak. Još je jedna istina o kojoj se ne priča – muževi ne varaju obavezno s boljom, zgodnijom – često varaju sa… pa prosečnom ili čak jeftinijom.

Ostala sam sa MUŽEM koji me VARA: Da li mislite da sam POGREŠILA?

Shutterstock

 

Ne varaju ni zato oni što nešto nije u redu s vašim brakom ili vama, nego zato što nešto nije u redu sa njim i misli da će odgovor naći u nekoj aferi iz mašte. Nakon nekog vremena ispostavilo se da ne samo da je imao aferu sa asistentkinjom, imo je mnogo više afera sa raznim ženama i pre mene.

Problem je bio duboko u njemu. I gledala sam ga dok mi u suzama to priznaje, otac moje dece, kako se raspada, i osetila sam sažaljenje. Moja deca trebaju čitavog oca. Trebalo je da prođu godine da bismo uspeli.

Bilo je teško i prošli smo kroz svašta na putu do oporavka. A ono što sam naučila je da žene koje odu nisu snažnije od žena koje ostanu. Obnovila sam svoj brak na svojim pravilima, a to su iskrenost, transparentnost i međusobno poštovanje. Donosite odluke na osnovu vaših.