in

Kuća je bila kao svinjac, a snaja se izležavala kao klada: Svekrva šokirala potezom, “onda sam je naučila pameti”

Kad je sin doveo devojku u kuću gospođa Zara je dočekala sa radošću. I sve je išlo kako treba dok se snaja nijke porodila sa prvim detetom. Svekrva je jedina imala posao, a sin i snaja bili su potpuno bez primanja. Kao da ih nahraniti nije dovoljno, od ove majke, svekrve i bake se očekivalo da kod kuće radi apsolutno sve kućne poslove. Nije izdržala, pa je ljubav pukla.

“2000. godine rođeno je moje prvo unuče. Tada ni moj sin ni snaja nisu radili. Svaki dan me je čekala da dođem sa posla, donesem namirnice i kuvam. Jednog dana sam je pitala: ‘Do kada misliš ovako? Zašto bar ne kuvaš umesto da se izležavaš po ceo dan, dok je kuća kao svinjac?” Zalupila mi je vrata ispred nosa, rekavši da nema vremena jer je dobila dete”, poverila se gospođa Zara za hrvatski portal “Moje vrijeme”.

Osećala je da se snaha osokolila u nameri da je pretvori u besplatnu kućnu pomoćnicu i banku.

“Posle prvog šoka bukvalno sam pukla. Taj dan sam čekala sina da se vrati kući i jednostavno im rekla da tako više dalje ne ide. Dala sam im rok da se isele. Kako nisu imali gde, pronašli su jednu staru kuću koja je bila na prodaju, a mogli su je kupiti na rate”, otkriva ona.

U kući bez vode

Snaja joj je tada rekla da u toj kući nema ni vode.

“Biće, odgovorila sam joj, kad se zaposliš i uvedeš sebi vodu. Do tada veš peri na ruke. I moja majka je prala na ruke i živa je”, kaže o lekciji koju im je dala.

Međutim, napominje da im je i tada finansijski uskočila, samo da se isele, jer psihicki više nije mogla podneti to stanje u kući. Kad ju je sin pitao zašto je to uradila, samo je kratko i jasno rekla da u njenoj kući neko koga hrani i oblači njoj neće zatvarati vrata pred nosom.

“Za mene je to bila ona kap koja je prelila čašu. Rekla sam im mogu uzeti sve što im treba i neka izađu. Tako je i bilo. Ispratila sam ih rečima da će tek sada, kad budu živeli sami, shvatiti koliko košta sve ono šta su imali gratis. Psihički sam već bila na rubu sloma”, kaže Zara.

Zaposlili se oboje

Kako opisuje, nakon nešto više od pola godina, mladi su zaista shvatili da se od vazduha ne živi, te su se zaposlili i čak radili suprotne smene, zbog deteta.

“Sin mi je jednom rekao da je to što sam ih oterala nešto najbolje što sam mogla uraditi. I da nikada na to nije tako gledao. Mislio je da ih teram tek usled tipičnog svekrva-snaha odnosa. Srećom, od tog razgovora zatvoreno je jedno ružno poglavlje. Sada je sve onako kako je trebalo biti na početku. Uzajamno poštovanje i sloga”, iskrena je gospođa Zara.

Za kraj poručuje:

“Volite sebe, jer dati detetu sve na svetu nije dobro za njega. Tako odgajate lenčinu koja će i dalje živeti na vašoj grbači, a da se ne pita kako je vama zbog toga. Danas je moj sin jedan sasvim drugi čovek. Srećna sam i nikad se za svoj postupak nisam pokajala. Da moram, opet bih tako postupila”.