in

Dva meseca je puštala BRADU kako bi skrenula pažnju na BOLEST sa kojom se bori svaka peta ŽENA (VIDEO)

Sve to radi podizanja svesti javnosti o bolesti sa kojom se bori 20 odsto žene i podržavaju aktivnosti dobrotvorne organizacije.

“Želim da pokažem ženama da nisu same”

Anet boluje od PCOS -a, bolesti koja pogađa oko 20 odsto žena u reproduktivnom dobu. Sindrom policističnih jajnika je hormonski poremećaj koji dovodi do simptoma kao što su retke, neredovne ili obilne menstruacije, problemi sa trudnoćom i dugotrajnost PMS-a. Bolest takođe podstiče prekomerno debljanje i probleme sa kožom (akne, seboreja), a jedan od vidljivijih simptoma je prekomerna dlakavost, posebno na licu.

Printscreen/TikTok

 

Anet je primetila prve simptome PCOS-a kada je imala 14 godina, ali joj je bolest dijagnostikovana tek pet godina kasnije. Žena se borila sa aknama, ugojila se, a na licu je počela da se pojavljuje tipična muška dlaka. Bolest je takođe bila praćena brzim promenama raspoloženja i obilnim, ali neredovnim menstruacijama.

Printscreen/TikTok

 

Kada je 19-godišnja Anet posetila lekara, ispostavilo se i da neće moći da zatrudni. Žena stara 49 godina koja se više od 30 godina bori sa bolešću smatra da u društvu postoji nedovoljno znanje o PSOC-u i da žene koje se bore ne dobijaju adekvatnu negu i podršku.

“Trolovi moraju biti obrazovani”

Anet ima nalog na TikTok-u gde edukuje o sindromu policističnih jajnika. Dva meseca je puštala bradu da bi pokazala jedan od simptoma bolesti.

Zatim je obrijala bradu u svom lajvu (17.000 ljudi je gledalo onlajn), a sredstva prikupljena tokom lajva donirala je organizaciji za podizanje svesti o PSOC-u. Žena namerava da nastavi da objavljuje video snimke na društvenim mrežama u kojima će govoriti o bolesti.

“Dobila sam stotine poruka od žena, ali i od muškaraca koji žele da podrže svoje partnerke”, priznala je Anet.

BONUS VIDEO