in

Brutalna smrt Rebeke Šefer promenila je zakone širom sveta

Mlada, prekrasna i perspektivna, to su epiteti koji su se redovno dodeljivali glumici i modelu Rebeki Šefer, rođenoj 1967. godine. Ona je svoju karijeru fotomodela započela u tinejdžerskim godinama, kad su je lovci na talente zapazili zbog “anđeoske lepote”. Davne 1989. godine Robert Bardo, koji je na njenom pragu ubio prelepu manekenku, stao je na put uspešnoj karijeri. Imala je samo 21. godinu.

 

 

Prethodno ju je proganjao godinama, a Rebeka nije imala pomoć od vlasti jer se tako nešto u to vreme tretiralo kao manji prekršaj. Šeferova se proslavila sitkomom „Moja sestra Sem“, a njena karijera je bila u usponu.

Pomahnitali obožavatelj

Robert Džon Bardo bio je serijski obožavatelj – njegov prvi ideal bila je aktiviskinja za dečja prava Samanta Smit, koja je poginula u avionskoj nesreći. Kako je manični Bardo morao imati predmet obožavanja, na njenu nesreću to je postala upravo Rebeka Šefer. Osim nje, bio je opsednut i sa pop pevačicama Debi Gibson i Tifani.

 

 

Šta se tačno dogodilo u njegovoj glavi je nepoznato, no jednog dana je Bardo odlučio otputovati u Los Anđeles i upoznati je. Istražio je njenu tačnu adresu stanovanja preko privatnih detektiva koje je unajmio te joj se pojavio pred vratima 1989.

Rebeka je otvorila ulazna vrata misleći da zvoni dostavljač kojeg je očekivala sa scenarijom za film “Kum 3”. No, to je bio Bardo. On je pre odlaska do nje pogledao film “Scene iz klasne borbe” u kojem je Rebeka imala scenu u krevetu s kolegom glumcem. Lud od ljubomore, odlučio ju je kazniti jer je “još jedna holivudska k*rva” te je izvadio pištolj koji mu je nabavio brat te je upucao u prsa. Rebeka je samo vrisnula i srušila se, a on pobegao. Komšije su pozvale hitnu pomoć, no bilo je prekasno. Bardo je sledećeg dana uhvaćen te je priznao ubistvo.

 

 

Imao je samo 19 godina, a iako je bio maloletan, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, gde se nalazi i danas. Njegova bolesna opsesija nije uništila samo jedan mladi život i život njene porodice, već je i pokrenula veliku akciju izmene zakona.

 

 

Nakon tragedije, SAD je usvojio “zakon o uhođenju”, znatno strožu verziju kojom se isto zabranjuje i kažnjava, a tu su praksu sledile Kanada, Austrija, Holandija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Nemačka i Australija.