in

“Vesela česma” posvećena ubijenom Stefanu iz Velike Plane i nastradalima u Ribnikaru

“Vesela česma” posvećena ubijenom Stefanu iz Velike Plane i nastradalima u Ribnikaru
“Vesela česma” posvećena ubijenom Stefanu iz Velike Plane i nastradalima u Ribnikaru

U petak, 10. maja je u dvorištu EUŠ “Vuk Karadžić”, u nedelji sećanja i odavanja poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama, zajedno sa decom i mnogobrojnim gostima i uz prigodan performans, otvorena je “Vesela česma” koja simbolizuje život i drugarstvo, a s druge strane stoji kao podsetnik na ličnu tragediju Javorke Filipović, čiji je sestrić Stefan Filić ubijen u Velikoj Plani pre četiri godine, ali i tragedije u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, kao i tragedije u Niškoj Banji.

Foto: Privatna arhiva

.

– Ovo je još jedna naša zajednička borba protiv svake vrste nasilja koju realizujemo zajedno sa školom, a sve u cilju podsticanja nenasilne komunikacije među decom, u cilju prevencije nasilja i sprečavanju tragedija kakva je i naša – istakla je tetka ubijenog Stefana.


Foto: Privatna arhiva

– Ideja da upotpunimo kompleks letnje učionice jednom česmom ili fontanom koja bi bila na korist svih srednjih škola kao i čestih prolaznika, javila se još prošle godine i uz podršku škole, lokalne samouprave, kao i Ministarstva prosvete ovih dana se privodi kraju. Moram da napomenem da naša donacija ne bila potpuna bez pomoći vrednih đaka koji su svojim idejama i nizom radionica u velikoj meri doprineli da česma ovako izgleda. Naša likovna umetnica, Una Nikolić, koja je inače oslikala i Stefanov mural na ulasku u grad,je sve te ideje pretočila u jedno savršenstvo, gde je oslikanim motivima prikazala ono u čemu su bili najbolji – dodaje Javorka.

Tako je Stefan Filić dobio svoju kameru, filmsku traku, skice nekih svojih crteža i nažalost nedovršenu matematičku jednačinu kao domaći zadatak. Angelina i Mara svoje nedovršene kreacije, Andrija svoj notni zapis, a Andrej iz Niške Banje svoju košarkašku loptu.


Foto: Privatna arhiva

Mnogi od njih su pokazivali talenat za slikanje i crtanje, pa ih na česmi čeka paleta za oslikavanje, a za sve sportiste teniski reket i ostali rekviziti.

– Česma je još u fazi oslikavanja,tako da ćemo dodati i motive koji će predstavljati žrtve iz Dubone i iz Malog Orašja i čitav kompleks upotpuniti još jednom klupom za odmor. Pored svoje lične tragedije i bola koji ne jenjava, pokušavamo da se na dostojanstven način sećamo svog Anđela,pružimo podršku drugim roditeljima koji su u sličnoj situaciji i pomognemo mladima u njihovom daljem napredovanju,a to najbolje ostvarujemo kroz ovakve projekte i kroz Festival ” FILIĆ – FILMIĆ” gde se trudimo da vrednim nagradama podstaknemo decu da se još više trude da rade, a iz predhodnog iskustva vidimo da smo na pravom putu jer pristižu sve ozbiljnija ostvarenja.

Naravno, bez podrške lokalne samouprave, Centra za kulturu i mnogih drugih ljudi koji su voljni da pomognu, ne bi mogli sami. Konkurs za četvrti festival bi trebao biti oformljen ovih dana, tako da će mladi stvaralaci moći tokom leta da pripremaju svoje filmiće – kaže tetka ubijenog Stefana.

Uporedo sa ovom borbom, još uvek smo u nezavršenom sudskom procesu, gde čekamo odluku Apelacionog suda i nadamo se najboljem ishodu. Glavni pretres je zakazan za 17. maj i nadamo se da će se konačno suđenje privesti kraju, a krivci konačno otići na odsluženje svoje kazne – zaključuje Javorka.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /