in

Uzbuna kolumbijske vlasti zbog Balkanskog kartela: ulaze preko Evkadora, a onda im se gubi svaki trag

Kolumbijske vlasti na oprezu su zbog uticaja balkanskog kartela u toj zemlji.

Policija u Kolumbiiji

Foto: Tanjug/AP

Policija u Kolumbiiji

Kako piše “El Espectador”, tamošnja policija je zabrinuta zbog nedavnih hapšenja trgovca drogom u Kolumbiji koji su povezani sa mafijašima iz Albanije i Crne Gore.

Policijski obaveštajni izvori ostaju u pripravnosti zbog nivoa uticaja koji balkanski karteli imaju na državnoj teritoriji. Uprkos tome što je vlastima od 2020. godine bilo jasno da su emisari ovih mafija prisutni u Kolumbiji, tokom poslednji nekoliko meseci policija i tužilaštvo uhvatili su “dva ozbiljna aktera kolumbijske trgovine drogom” koji su delovali u senci i sarađivali sa ćelijama ovih mafijaških mreža iz Evrope.

Prema pisanju “El Espectador”, vlasti već znaju ko će biti nove karike u Kolumbiji za grupe za šverc droge iz Srbije i Albanije.

Svaki put kada bi uhapsili neku kariku, mafijaši bi lako pronašli nekog ko bi poslužio kao veza za trgovinu kokainom.

“Obaveštajne službe su znaju da balkanski karteli ostaju prisutne u Bogoti, Medeljinu i Santa Marti”, navodi se u članku “El Espectador”.

– Najverovatnije je da će i dalje stizati i da će biti teško da ih identifikuju, jer neki dolaze iz Ekvadora i ostaju neprimećeni kada pređu granicu sa tom zemljom – rekao je uniformisani policajac koji prati evropske klanove.

Ekvador

Foto: Dolores Ochoa / Tanjug/AP

Ekvador

Za sad, vlasti nastavljaju da prate kako ljudi sa Balkana “malo po malo” pristižu na teritoriju Kolumbije.

Luka Bar aktivna tranzitna tačka

“Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. i 2021. godine policijski službenici zaplenili preko 30 tona kokaina širom sveta u slučajevima u kojima su bili pristuni kriminalci iz Crne Gore”, navedeno je u ranijem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Crnogorska luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika. Narkotici najčešće pristižu iz Južne Amerike.

Milionska zaplena - kokain među bananama

Foto: Uprava policije Cg / Uprava carine

Milionska zaplena – kokain među bananama

“Državljani Crne Gore se već neko vreme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima”, konstatovano je u izveštaju uz napomenu da postau “sve važniji igrači”.

“Na primer, u junu 2019. godine vlasti u luci Filadelfija u Sjedinjenim Američkim Državama, zaplenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji. Uhapšeno je nekoliko crnogorskih pripadnika posade”, navedeno je u izveštaju.

Kokain ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Kokain ilustracija

UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama, velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike, organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno Albanci, Srbi i Crnogorci koji obezbeđuju nabavku i transport do mesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini.

Posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri uhapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike što ukazuje na nove trendove.

(El Espectador)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /