in

Ubica deset godina u bekstvu: Suđenje za ubistvo Velibora Dunjića ponovljeno osam puta, pronađen ključni dokaz

Velibor Dunjić, vođa navijača Crvene zvezde ubijen je ispred splava “Džimis” 16. maja 2014. godine. Deset godina kasnije suđenje za to ubistvo i dalje traje, a do jula prošle godine je osam puta počelo ispočetka.

Foto: Rajko Ristić, Marko Metlaš / RAS Srbija

Velibor Dunjić

Kako je “Blic” pisao, Velibor Dunjić je do tada u javnosti bio spominjan kao čovek koji je osuđen na dve godine zatvora zbog napada na lidera LDP Čedomira Jovanovića, a prethodno je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva na splavu “Kalipso”. Pušten je iz zatvora u novembru 2012.

Ubica pobegao, imao pomagače

Načelnik beogradske policije, Veselin Milić, rekao je 18. maja da je identifikovan ubica Velibora Dunjića i da će on uskoro biti uhapšen.

– Građani nemaju razloga da brinu, policija radi svoj posao. Evo identifikovan je i ubica, i očekuje se uskoro njegovo hapšenje – rekao je Milić tada za televiziju Pink.

U tom periodu je saopšteno da je Dunjićev ubica identifikovan u roku od 12 sati, ali da je pobegao u inostranstvo odmah nakon zločina. Samo nekoliko sati pošto je Dunjić ubijen kod splava “Džimis”, pronađen je pištolj kojim je počinjeno ubistvo, a koji je ubica bacio u reku.

Velibor Dunjić

Foto: Marko Metlaš / RAS Srbija

Velibor Dunjić

Podsetimo, suđenje za njegovo ubistvo još uvek traje, dok je osam puta počinjalo ispočetka. Sa njim je u pucnjavi ranjena Nina Šobota, koja se nalazila sa njim u automobilu marke “BMW”.

Za njegovo ubistvo optužen je Vladimir Đurović (32) i još osmorica, kojima se na teret stavlja pomaganje i saučesništvo u ubistvu, kao i uklanjanje tragova zločina. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 12. januara 2015. godine su privedeni Aleksandar Đuranović (38), kome je Đurović navodno dao pištolj kako bi ga se rešio, i Marko Gvozdenović (32), osumnjičeni da su pomagali Đuroviću (32) da ukloni tragove posle ubistva vođe “delija”.

Aleksandar Đuranović se u aprilu 2015. godine nagodio sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i priznao da je pokušao da sakrije važan dokaz — pištolj kojim je izvršen zločin – zbog čega je osuđen na dve godine zatvora.

“Uplašen sam za svoju bezbednost”

Bojan Starovlah, koji je optužen u ovom predmetu, rekao je da je uplašen za svoju bezbednost, provociran od strane tužioca i zatražio da suđenje bude zatvoreno za javnost, s obzirom na to da je otac maloletnog deteta i da ima “metu na leđima”.

Velibor Dunjić

Foto: Ringier

Velibor Dunjić

– Nisam kriv ni za šta što mi se stavlja na teret i uplašen sam za svoju bezbednost. To veče radio sam na splavu kad je gostovao Aca Lukas, bilo nas je dosta u obezbeđenju, ispred splava. Video sam sivi “BMW” i učinilo mi se da se vozač sa nekim raspravlja. Pojavio se Đurović, a čula se rasprava njegova sa Dunjićem. U tom momentu video sam da se Đurović hvata za džep ili pištolj, nisam siguran. Čuo sam pucanj, sve se desilo u sekundi – rekao je on.

Ubistvo Velibora Dunjića

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Ubistvo Velibora Dunjića

Apelacioni sud u Beogradu je 2019. godine pravosnažno osudio Vuka Musića na 16 meseci robije jer je navodno prikrivanjem tragova pomogao Đuroviću nakon ubistva. Musić je i priznao ovo krivično delo.

Policijska zaštita za ključnog svedoka

Nini Šoboti, ključnom svedoku likvidacije Dunjića, koja je tom prilikom teško ranjena, prećeno je smrću.

Ona je u martu 2015. godine svedočila, nakon čega je zatraženo da dobije policijsku zaštitu. Šobota je na suđenju istakla da je progovorila tek kada je smela da kaže šta ima.

Ubistvo Velibora Dunjića

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Ubistvo Velibora Dunjića

– Prećutala sam, preskočila sam neke detalje. Kada sam izašla iz bolnice, dobijala sam preteće poruke i pisma. Kako mi ni policija ni tužilaštvo nisu dodelili zaštitu na neko vreme sam pobegla u inostranstvo, ja i danas imam obezbeđenje – rekla je ona ranije u svom svedočenju.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /