in

Suđenje Ribnikar: Svedočila direktorka škole, na jednom pitanju se najviše insistiralo

Ispitivanjem Snežane Knežević, bivše direktorke Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja 2023. ubio devetoro učenika i čuvara te škole.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Na današnjem ispitivanju Knežević, koja je sa mesta direktorke “Ribnikara” razrešena 6. jula 2023. godine, odgovarala je na pitanja sudije u vezi sa poznanstvom sa roditeljima dečaka ubice. Sudiju je interesovalo kad i kako se Knežević upoznala sa Vladimirom i Miljanom Kecmanović. Bivša direktorka “Ribnikara” navela je da se sa majkom dečaka ubice nikada nije upoznala, a da je Vladimira Kecmanovića upoznala kad joj se obratio kako bi zajednički razrešili problem koji je njegova ćerka imala u školi.

Pročitajte još

Blic preporučuje

“OTKUD MOJ DNK NA ČAURI? PUSTITE MAŠTI NA VOLJU” Majka dečaka ubice iz Ribnikara odgovorima na pitanja roditelja ubijene dece ŠOKIRALA SVE U SUDNICI

“IZJAVE OCA DEČAKA UBICE UVREDLJIVE ZA PORODICE ŽRTAVA!” Advokat porodica ubijene dece u “Ribnikaru” o suđenju: “MAJKA BEZ EMPATIJE I MORALA, ponaša se kao da je iznad suda”

Razrešena direktorka “Ribnikara” istakla je da ne raspolaže informacijama da je dečak ubica ikada bio meta vršnjačkog nasilja.

Knežević je najduže odgovarala na pitanja u vezi sa promenom razreda dečaka ubice. Njegovi roditelji su, podsetila je, tražili da njihov sin ide u takozvanu B smenu zbog drugara, ali to nije bilo izvodljivo onda kad su Kecmanovići zatražili.

Po dolasku u školu direktorka je istakla da su pripadnici MUP-a već preuzeli kompletnu istragu.

Tada sam saznala da ima i preminule dece, a da je Hitna prevezla povređenu koleginicu i decu u bolnicu. Po nalogu neke osobe iz policije sam otišla sa odeljenskim starešinom u PU Vračar gde smo obavestili roditelje preminule dece da su ih izgubili. Iako neke od njih poznajem i zvali su me, bilo mi je zabranjeno da im se javim – rekla je potresena direktorka.

Takođe, jedno od pitanja koje je posebno apostrofirano tokom saslušanja odnosilo se na čak, kako je navedeno, više od 200 izostanaka dečaka ubice tokom školske godine.

Na konstataciju da je po izveštaju Ministarstva bilo čak 37 nepravilnosti, Knežević je rekla da to nije imalo uticaja i da smatra da je svako ko je bio u kontaktu sa decom odgovoran.

Nekadašnja direktorka “Ribnikara” istakla je da je, prema njenom mišljenju, problem pre svega u nedostatku stručnog kadra. Ona je ocenila da nekoliko psihologa i pedagoga ne mogu da se posvete svakom detetu pojedinačno u meri u kojoj je to očigledno bilo potrebno. Dodala je, takođe, da je slala dopise i tražila veći broj stručnjaka, ali na te dopise nije dobila pozitivan odgovor.

Pozvana četiri svedoka

U krivičnom postupku saslušani su Kecmanovići, mada još nije okončano postavljanje pitanja članova porodica oštećenih Miljani Kecmanović, što bi trebalo da se nastavi 21. maja.

Osim Vladimira i Miljane Kecmanović, na današnje ročište pozvana su četiri svedoka koji su tada bili zaposleni u školi.

Sud će odlučivati o ovoj tužbi tek po okončanju parničnog postupka i doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /