in

Sud odredio pritvor petorki osumnjičenoj za planiranje ubistva u ulici Luke Bojovića

Određen je pritvor okrivljenima Nikoli P, Milanu I, Filipu K, Saši K. i Bogdanu P, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je dana 12. maja 2024. godine doneo rešenje kojim je prema okrivljenima Nikola P, Milan I, Filip K, Saša K. i Bogdan P. odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Ilustracija

Pritvor je prema okrivljenima Nikoli P, Milanu I, Filip K, Saši K. i Bogdanu P. određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoka, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, pri čemu je prema okrivljenom Nikoli P. pritvor određen i iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, tj. usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kaže se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Na teret im se stavlja izvršenje krivičnog dela teško ubistvo

Okrivljenima Nikola P, Milan I, Filip K, Saša K. i Bogdan P. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo iz člana 114 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, okrivljenom Nikoli P. i izvršenje krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 4 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, dok se okrivljenom Milanu I. na teret stavlja i izvršenje krivičnog dela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 1 Krivičnog zakonika.

.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Prema saopštenju Višeg suda u Beogradu, protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Iznajmili tri “štek stana”

Kako smo ranije pisali, sumnja se da su ovi osumnjičeni od početka februara do 10. maja 2024. godine zajedno, sa umišljajem, nabavljali sredstva za izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo na štetu jednog lica, dogovarali se, planirali i organizovali njegovo izvršenje.

Filip K. je, kako se sumnja, okupio ostale osumnjičene i dodelio im tačno određene zadatke u cilju izvršenja krivičnog dela, sa kojima su se svi osumnjičeni složili.

U tom cilju iznajmili su tri “štek stana” na Vračaru, zatim vozilo u rentakar agenciji, opservirali su lokaciju na kojoj je planirano izvršenje krivičnog dela, a Milan I. je bio zadužen da prodajom opojne droge kokain pribavi novčana sredstva potrebna za pripremu i organizovanje krivičnog dela.

Nabavili su pištolj marke “Walther Creed” sa izbrušenim serijskim brojem, pa su u Velikom selu, u njivama iza Dunava 3. maja 2024. godine vršili isprobavanje pomenutog pištolja namenjenog za izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo.

.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Osumnjičeni su sprečeni u izvršenju pripremanog krivičnog dela, od strane policijskih službenika 10. maja 2024. godine.

Kod Nikole P. je prilikom hapšenja pronađen pištolj marke “Walther Creed” sa izbrušenim serijskim brojem, namenjen izvršenju krivičnog dela. U ležištu pištolja se nalazio jedan metak, dok se u okviru nalazilo još 13 komada metaka.

U garaži porodične kuće Milana I. pronađeno je 73,26 grama opojne droge kokain, koju je držao neovlašćeno radi prodaje, kao i vagica za precizno merenje.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /