in

Stefan Filić je nasmrt pretučen ispred kafića dok je branio brata od nasilnika

“Moje rane su još uvek otvorene, krvare iz dana u dan sve više. Tek iako pomislim da počinju da se krpe, kad ono ih neko otvori, rovari po njima i iznova ih produbljuje i ponovo raskrvari. Bogu hvala da većina roditelja ne zna za moju bol, jedino roditelji koji su izgubili svoju decu mogu razumeti šta znači kad ti se dete ne vrati kući iz škole, sa treninga, sa posla ili iz provoda”. Ovim rečima za “Blic” govori majka ubijenog Stefana Filića (18) koji je nasmrt pretučen ispred kluba u Velikoj Plani.

.

Foto: Ustupljene fotografije

.

Neutešna žena ističe da nije ni slutila da će poslednje viđenje sa sinom biti u bolničkoj postelji dok je bio u najdubljoj komi.

– Da je bar mogao da čuje moj plač i molitve da se probudi? Nadala sam se dobrom, a izgubila sam te proklete noći nešto najsvetije, nešto najlepše i najbolje, mog sina. Celu sebe sam sahranila zajedno sa njim, a taj jedan maleni deo što je ostao pokušava da preživi, da se nađe mlađem sinu i ostvari pravdu za svoje dete. A šta bi bila pravda kad jednoj majci oduzmete sina, šta bi to moglo da je povrati u život, da joj vrati nadu da će možda moći da nastavi? – priča ona.

“Iznova i iznova umirem u iščekivanju”

Naglašava i da je njoj uskraćeno svako pravo na žalbu, dok sa žalbama nasilnika nema kraja.

– Žalite se što, dok ste ih neprestano tukli, nisu prekinuli sukob pozivanjem policije ili pobegli? Žalite se na veštake, na presudu relevantne ustanove, žalite se na nas roditelje koji pokušavamo na dostojanstven i legitiman način da ostvarimo ono što zaslužujete, a to je da u skladu sa zakonom, odgovarate za počinjeno delo. Žalite se izgleda što smo uopšte još živi? – priča ona.

Stefan Filić sa porodicom

Foto: Ustupljene fotografije

Stefan Filić sa porodicom

Stefanova majka ističe i da je još jedna majka plakala zbog nasilnika koji su usmrtili njenog sina.

– Četiri godine pre ubistva mog sina, plakala je još jedna majka čiji je sin 20 dana pod budnim očima lekara sa teškim telesnim povredama nekako uspeo da preživi, a kazna “društveno koristan rad”, rad sa decom sa posebnim potrebama? Žalili se ljudi i na razbijanje noseva i bacanje klupe po školi, razna vaša divljaštva i procesuiranja, što je sve potkrepljeno činjenicama i stoji u spisima sudskog postupka – navodi ona.

Stefan Filić

Foto: Drustvene mreze

Stefan Filić

Neutešna majka kaže da je ostala uskraćena da joj sin kaže da se zaljubio, da hoće da se oženi, da će postati baka..

– Dok oni ulažu žalbe na svoj status, dok prebacuju krivicu jedni na druge, ja iznova i iznova umirem u iščekivanju da se i posle ovoliko vremena moje dete pojavi na vratima sa osmehom, da me zagrli i kaže mi mama i pohvali se za neki svoj položeni ispit,za neku svoju desetku dobijenu svojom zaslugom – kaže ona.

“Stefanov mozak je raznesen!”

Kako kaže, dane provodi na groblju, dok majke ubica njegovog sina imaju mogućnost da ih zagrle, šalju pakete i vide bar jednom nedeljno u pritvorskoj jedinici.

– Uskratili ste mi da ga pomirišem, da mu kažem da ga volim, ma sve ste mi uskratili. Umesto toga brišem hladan mermer svakog dana. Umirem svaki put kada pročitam spise, Stefanov mozak je raznesen – navodi majka.

.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

.

Naglašava i da je za nju, kao majku, jedina prihvatljiva kazna doživotni zatvor.

– Ja zakon ne poznajem dovoljno dobro, ali čujem da mogu maksimalno 20 godina, što je zastrašujuće s obzirom na činjenicu da su ga lišili života kada je imao najlepših 18 i bio na pragu svog života i uspeha – kaže ona.

Stefanova majka nada se da će se u Apelacionom sudu brzo završiti proces suđenja, kao i da će i njihova odluka biti odmerena u skladu sa zakonom i da će krivci konačno u zatvor.

Glavni pretres je zakazan za sutra 17. maj u 10 časova.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /