in

Nesreća na Savi u Sremskoj Mitrovici: Povređen muškarac tokom vožnje na gumi za vuču (foto)

Nesreća na Savi u Sremskoj Mitrovici: Povređen muškarac tokom vožnje na gumi za vuču (foto)
Nesreća na Savi u Sremskoj Mitrovici: Povređen muškarac tokom vožnje na gumi za vuču (foto)

Sinoć oko 18:30 časova na Savi u Sremskoj Mitrovici je došlo do nesreće na vodi, kada je guma za vuču koja je bila prikačena za gliser u pokretu udarila u drugi čamac koji se nalazio nedaleko od obale. Na gumi se u tom momentu nalazila grupa muškaraca, koji su prošli sa lakšim telesnim povredama, dok je M.P. (39) zadobio teške telesne povrede glave i tela i nalazi se na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Foto: Ringier

Plaža u Sremskoj Mitrovici

O čitavom događaju na plažu u naselju 29. novembar oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a povodom hapšenja lica koje je upravljalo gliserom S.P. (39) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

S.P. se sumnjiči da je, vozeći gliser neprilagođenom brzinom rekom Savom, izazvao nesreću u kojoj je teške telesne povrede, opasne po život zadobio 39-godišnji muškarac koga je osumnjičeni gliserom vukao na gumi.

Po nalogu osnovnog javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, S.P. je određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Šta je prethodilo nesrećnom događaju

Iz razgovora sa očevicima događaja i vlasnicima čamaca u marini koja se nalazi nedaleko od takozvane “Male plaže” u naselju 29. novembar, gde se dogodila nesreća, gliser kojij e izazvao nesreću viđen je u nekoliko navrata kako “glisira” velikom brzinom na vodi.

U tom trenutku na plaži su se našli kupači među kojima je bilo i dece, a do nesreće je došlo kada je grupa muškaraca sa glisera odlučila da se provoza na gumi za vuču na vodi.

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Foto: Ringier

Plaža u Sremskoj Mitrovici

“Stajao sam gore iznad plaže i pričao sa prijateljem, kada je on prokomentarisao da se dole nešto dešava. Okrenuo sam se i video gužvu, dva čamca… Mladića u pojasu za spasavanje kog izvlače napolje, bilo je i krvi. Videlo se da je bila neka panika“, kaže jedan od očevidaca.

Do nesreće je, naime, došlo kada je guma na kojoj je bilo više muškaraca udarila u drugi čamac koji je bio na vezu nedaleko od obale. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je “Blic” došao, zbog neprilagođene brzine glisera koji je vukao gumu, ona je velikom silinom udarila u drugi čamac, a informacija da je zapravo došlo do pucanja kanapa kojim je guma prikačena za čamac još uvek su na nivou spekulacija.

Ono što očevici ističu kao posebno strašan detalj jeste da je u trenutku nesreće na plaži bilo i dece koja su se kupala u Savi i sve posmatrala.

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Foto: Ringier

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Brzom intervencijom prijatelja, muškarac koji je najteže povređen brzo je izvučen iz vode, ekipa hitne pomoći koja je odmah pozvana je efikasno reagovala i 39-godišnjak se trenutno nalazi na lečenju u Kliničkom centru Novi Sad i u ozbiljnom je stanju.

Danas na plaži – muk

Svega petnaestak kupača, mahom žena i dece, poneki penzioner u hladu iznad plaže, ni muva da se čuje, a kamoli zvuk pente, slika je koju je “Blic” jutros zatekao na mestu sinoćne nesreće.

Ono što ističu svi očevici jeste da gliser koji je izazvao nesreću, odnosno njegov vozač nije jedini koji uživa u ovom vidu zabave, već da je (citiramo) “divljanje” gliserima i skuterima uobičajena pojava na Savi, a uživaocima ove aktivnosti posebno su omiljeni delovi oko kupališta.

Kako je reč o divljoj plaži, odnosno kupalištu koje nije u nadležnosti gradskih službi, osim komunalne koja je zadužena za odnošenje otpada i održavanja zelenila, na plaži na kojoj se dogodila nesreća ne postoji spasilačka služba, redari niti bilo koje lice koje bi bilo odgovorno za bezbednost kupača i moglo da spreči nesreće. Dakle, svi koji rado dolaze na “Malu plažu” kupaju se na sopstvenu odgovornost.

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Foto: Ringier

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Ipak, jedan od čamaca spasilačke službe sa Gradske plaže u Sremskoj Mitrovici koja se nalazi nekoliko kilometara nizvodno, danas je viđen da obilazi i ovu plažu na kojoj se dogodila nesreća.

“Imao je sreće”

Povodom ovog slučaja “Blic” je razgovarao i sa vlasnicima čamaca u okolnoj marini, vrsnim poznavaocima Save i rečnog saobraćaja koji na njoj postoji.

Čuo sam za nesreću i to je strašno. Reći ću vam samo da ti gliseri mogu da se kreću i do 60 kilometara na sat, a skuteri dostižu čak i stotku, pa vi računajte koliko je taj momak imao sreće, da se, u najgorem slučaju, u tolikoj brzini “zabije” u neki drugi objekat. Osim toga, svi mi znamo da je to i zabranjeno“, objasnio je jedan ribolovac za “Blic”.

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Foto: Ringier

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Danas, 10. jula od 10 časova nadalje, na plaži u Sremskoj Mitrovici, policijski službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici razgovaraće sa građanima o bezbednosti na kupalištima, posebno mladih i dece. Tom prilikom deliće i odgovarajuće flajere.

Štand Ministarstva unutrašnjih poslova za kojim će se nalaziti policijski službenici, biće postavljen u blizini letnjeg turističkog info-centra.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /