in

Neće dugo sedeti u zatvoru: Apelacioni sud u Nišu potvrdio kaznu muškarcu za pokušaj ubistva brata sekirom

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Predrag Lazić (29) iz sela Resnik kod Sokobanje, osuđen na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva brata od strica Jovana Lazića. Nakon razmatranja spisa predmeta, Apelacioni sud u Nišu je konstatovao da je veće Višeg suda u Nišu pravilno ocenilo sve izvedene dokaze, okolnosti slučaja ali i visinu utvrđene kazne za počinjeno krivično delo. Zbog toga je žalba Višeg javnog tužilaštva u Nišu odbijena a presuda Višeg suda u Nišu potvrđena.

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Kako je “Blic” pisao, krvavi obračun se odigrao u dvorištu porodične kuće u tom selu u opštini Sokobanja, u kojoj braća od stričeva žive sa svojim porodicama. Nakon kraće svađe zbog nerešenih porodičnih imovinsko–pravnih odnosa, Predrag je brata udario sekirom dok mu je bio okrenut leđima. Sekiru je držao obema rukama njome mu zadao jedan udarac oštricom u leđa. Predragu je stavljeno na teret da je bliskog rođaka “pokušao da liši života umišljajno”, u stanju akutne alkoholisanosti, pri čemu je, „njegova sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila smanjena, ali ne bitno“.

Majka sprečila tragediju

Prema optužnici, Jovan je zadobio teške elesne povrede zbog udarca sekirom, a tragediju je sprečila majka oštećenog Zineta Lazić.

– Zamahnuo je sekirom kako bi naneo drugi udarac oštricom ali je delo ostalo u pokušaju jer je majka oštećenog prišla do okrivljenog i počela da se otima sa njim kako bi mu uzela sekiru, u čemu je uspela, te je otela sekiru od okrivljenog usled čega nije dovršio započeto krivično delo – stoji u optužnici VJT

Prvo poricao pa priznao

Predrag se na početku suđenja branio da nije udario brata sekirom, već da su u toku rasprave zagrljeni pali preko klupice na kojoj je bila sekira. Ali, je u završnoj reči on je ipak priznao da je bratu zadao udarac, ali da nije znao čime ga udara. On se pravdao da je u tuči do koje je došlo kritičnog dana zbog imanja pokušavao navodno da zaštiti oca te da ga je oštećeni udario u grudi – prvo njega a potom i njegovog oca. Kada su pali za zemlju, Predrag tvrdi da ga je Jovan savladao jer je jači i da je on onda dohvatio neki predmet i udario ga po leđima, ne znajući da je to sekira

“Bio sam okrenut leđima”

Oštećeni Jovan, pak, pred sudom izjavio da ga je Predrag neočekivano udario sekirom dok mu je u dvorištu bio okrenut leđima i teško ga povredio, te da je tragediju sprečila njegova majka koja mu je oduzela sekiru.

– Razgovarali smo u hodniku ali bila je to sitna rasprava, nešto oko njiva, oko mesta gde parkiram traktor, nije bila velika svađa. Izašao sam napolju jer nisam mogao više da slušam Predraga i njegovog oca. Bio sam okrenut leđima kada je Predrag protrčao pored mene do svog traktora. Udario me je sekirom po leđima, nisam ni sumnjao da će to da uradi, ispričao je Jovan. On je rekao da je njegova majka svedok jer je odmah posle napada Predragu oduzela sekiru. Jovan je rekao na suđenju i da mu je Predrag nakon toga u sobi nastavio da preti sa nožem u rukama da će ga zaklati i odrobijati. Više javno tužilaštvo u Nišu u završnoj reči tražilo je kaznu od najmanje sedam godina zatvora dok je odbrana zahtevala prekvalifikaciju optužnice u prekoračenje nužne odbrane ili nanošenje teške telesne povrede.

Korektno se držao pred sudom

Sudija Mirko Drašković, presdednik veća Višeg suda u Nišu, nakon izricanja prvostepene presude, obrazložio je odluku suda.

– Većali smo izvedene dokaze i našli da ste krivi za krivično delo koje vam se stavlja na teret. U suštini, vi ste priznali izvršenje krivičnog dela ali na malo drugačiji način, rekli ste da ste bratu zadali udarac i naneli mu tešku telesnu povredu. Činjenično stanje više manje nije bilo sporno. Što se tiče kazne, tužilaštvo je tražilo najmanje sedam godina, minimum je pet godina a mi smo vam dali tri godine i šest meseci, što nije malo, ali je ispod zakonskog minimuma. Ovakvu odluku doneli smo pre svega zbog vašeg korektnog držanja pred sudom i zbog toga što ste neosuđivani. Smatramo da je ovo bio jedan ružan događaj u životu i da se neće ponoviti – rekao je sudija Mirko Drašković obrazlažući presudu.

Više od godinu dana bio u privoru

Lazić je u pritvoru proveo više od godinu dana. Tako mu ostaje da iza rešetaka izdrži nešto manje od dve i po godine. Nakon izricanja prvostepene presude u Višem sudu, njemu je ukinut pritvor, do pravosnažnosti sudske odluke.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /