in

Lekari u Nišu bore se za život devojčice koja je teško povređena na ringišpilu u Kuršumliji

Lekari u Nišu bore se za život devojčice koja je teško povređena na ringišpilu u Kuršumliji
Lekari u Nišu bore se za život devojčice koja je teško povređena na ringišpilu u Kuršumliji

Stanje dvanaestogodišnje devojčice koja je zadobila povrede opasne po život 8. maja nakon rušenja ringišpila na vašaru u Kuršumliji, i dalje je teško i neizvesno, saznaje “Blic”. Ona je trenutno hemodinamski stabilna, ali je i dalje u stanju životne ugroženosti. Od prijema u UKC Niš 8. maja ona se nalazi u indukovanoj komi, a prema poslednjem izveštaju lekara Univerzitetskog – kliničkog centra u NIšu njeno stanje je – nepromenjeno.

Urušeni ringišpil

Urušeni ringišpil

Kako je “Blic” pisao, ringišpil pun dece polomio se 8.maja oko 13 časova na vašaru u Kuršumliji. Povređeno je 13-oro dece od kojih je ova, najteže povređena devojčica, u pratnji lekara Hitne pomoći iz Prokuplja, dovezena u UC UKC Niš istog dana oko 15.30 časova.

– Nakon primarnog zbrinjavanja i na osnovu urađene hitne dijagnostike u ZC u Prokuplju, utvrđene su teške neurohirurške povrede. Pacijentkinja je odmah hospitalizovana na Klinici za intenzivnu negu i zbog trenutnog, životno ugrožavajućeg stanja, ona je intubirana i nalazi se u medicinski indukovanoj komi – saopšteno je iz UKC Niš, nakon prijema teško povređene devojčice.

Prilikom pada ringišpila u Kuršumliji povređeno je 13-oro dece

Foto: Branko Janačković / Ringier

Prilikom pada ringišpila u Kuršumliji povređeno je 13-oro dece

Direktor UKC Niš dr Zoran Perišić izjavio je 9. maja da povrede koje je zadobila devojčica stara 12 godina iz Kuršumlije u tom trenutku nisu zahtevale aktivno hirurško lečenje. On je naveo da je evidentno da postoje povrede mozga, da je dete na mašini za disanje i da se sve to radi da bi se njeno stanje stabilizovalo, nakon čega će se napraviti najbolja procena za njeno dalje lečenje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon incidenta je saopštio da su uhapšeni Jovan Nedeljković, zakupac placa i Zoran Ljubomirović, vlasnik ringišpila zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti. Nakon saslušanja u tužilaštvu I sudu, njima je određen pritvor.

Ostala deca u zadobila lakše povrede I nalaze se na kućnom lečenju.

U incidentu u kom se 8. maja 2024. srušio ringišpil u tom gradu povređeno je 13 osoba, od kojih jedna teško.

Devojčica u indukovanoj komi

– Jedna devojčica je ležala nepomično pritisnuta čeličnom konstrukcijom ringišpila, desetak metara od nje je ležao jedan dečak na koga se takođe srušilo gvožđe. Strašno, ovako nešto se nikada nije desilo. Svi smo užasnuti – rekao je za “Blic” meštanin Kuršumlije.

Ringišpil u Kuršumliji

Foto: Branko Janačković / Ringier

Ringišpil u Kuršumliji

– Mi se svi molimo da će biti dobro i imamo veru da će tako da bude. Ona je jedno čigrasto dete, spretna, visprena, od malena. Van svake pameti je da se kontrole ringišpila ne vrše – ispričala je za “Blic” Jovana N, ujna dvanaestogodišnje devojčice iz Kuršumlije koja je zadobila povrede opasne po život.

Nekoliko sati nakon nesreće na društvenim mrežama pojavio se video-snimak na kojem se vidi trenutak kada ringišpil pada.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /