in

Ko želi da ubije Luku Bojovića?

Devet meseci pošto je Bojović izručen Srbiji, operativne službe su alarmirane nakon što su došle do operativnih saznanja da je Damir Mehić unajmljen da ubije Bojovića. Za Mehićem je bila raspisana Interpolova poternica, a uhapšen je na beogradskom aerodromu zbog lažnih dokumenata.

Sada, gotovo godinu i po dana otkako je Bojović ponovo u Srbiji, petorica muškaraca su planirala njegovu likvidaciju. Policija ga je obavestila o operativnim saznanjima da mu je život ugrožen.

Detaljno osmislili plan

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, petorica osumnjičenih se terete za pripremanje teškog ubistva, od kojih se dvojica terete i za druga krivična dela.

“Oni su od početka februara do 10. maja, zajedno, sa umišljajem, nabavljali sredstva za izvršenje krivičnog dela – teško ubistvo, dogovarali se, planirali i organizovali njegovo izvršenje”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni Filip K. okupio je ostale osumnjičene i dodelio im je tačno određene zadatke u cilju izvršenja krivičnog dela. Sa time su se svi osumnjičeni složili.

Detaljan plan likvidacije Luke Bojovića pročitajte u našoj odvojenoj vesti.

Kako je saopšteno, osumnjičene je policija sprečila u izvršenju pripremanog krivičnog dela 10. maja 2024. godiine.

Kod osumnjičenog Nikole P. je prilikom hapšenja pronađen pištolj, a u ležištu pištolja se nalazio jedan metak, dok se u okviru nalazilo još 13 metaka.

Ko je poslao atentatore?

Ukoliko se utvrdi da su Mehić, ali i petorica uhapšenih muškaraca za cilj imali da likvidiraju Luku Bojovića, postavlja se pitanje ko bi mogli da budu naručioci ovog ubistva.

S obzirom na to da je Bojović bio blizak sa vrhom škaljarskog klana, prvi “osumnjičeni” su kavčani na čelu sa vođom Radojem Zvicerom. Kavčani su u prethodnom periodu, pre svega dok je Bojović bio u španskom zatvoru, “osakatili” škaljarce i ubili nekoliko njihovih vođa, sa sve Jovicom Vukotićem.

Foto: MUP

Jovica Vukotić

S druge strane, nije tajna da od 2009. plamti rat porodica Bojović i Šaranović. Sve je počelo otmicom kuma porodice Šaranović koji je poslednji put viđen kako ulazi u auto Luke Đerovića, muškarca bliskog Luki Bojoviću. U okršaju Bojovića i Šaranovića su ubijena braća Slobodan i Branislav Šaranović, kao i njihov porodični prijatelj Danilo Radonjić.

Slobodan Šaranović

Foto: Ringier

Slobodan Šaranović
Branislav Šaranović

Foto: Ringier

Branislav Šaranović

Likvidirano je i više osoba bliskih Bojoviću – njegov rođeni brat Nikola Bojović, ali i Lukin kum Dragoslav Miloradović, pa advokat Dragoslav Miša Ognjanović…

Ubili su mog brata, nevinog čoveka samo da bi meni napakostili. Nikola u životu ni mrava nije zgazio, a eto kako je završio. Taj metak bio je namenjen meni – poručio je ranije Luka Bojović.

Takođe, njegova desna ruka, Filip Korać je u decembru 2023. godine, po nalogu Francuske, izručen iz Mađarske zbog sumnje da je bio šef kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali i koja je u Francuskoj “prala” novac.

Filip Korać

Foto: Rajko Ristić / Ringier

Filip Korać

Od Arkanove garde do zemunskog klana

Luka Bojović je sin nekadašnjeg direktora Beogradskog zoo vrta Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović. Jedno vreme je slovio za vođu zemunskog, kasnije i škaljarskog klana.

Prvu krivičnu prijavu dobio je kad je imao svega 17 godina, ali je zahvaljujući pre svega uticajnom ocu ona završila u fioci. U međuvremenu, kako su pisali mediji, “Luka se pridružio Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i poznanstva koja je sklapao ratujući biće presudna u njegovoj kriminalnoj karijeri, pa neki i danas pričaju da ga je u Arkanovu gardu poslao upravo otac Vuk, želeći da se prgavi mladić smiri”.

U Španiji osuđen na 18 godina robije

Bojoviću se u Srbiji sudilo nekoliko puta zbog različitih krivičnih dela, ali je osuđen samo za ona “najsitnija”.

Luka Bojović

Foto: EPA/J. L. PINO / Ringier

Luka Bojović

Tako je 2002. dobio šest meseci zatvora, jer su policajci kod njega pronašli pištolj za koji nije imao dozvolu. Sudilo mu se i zbog sumnje da je u prostorijama Zoo vrta palicom pretukao Mirka Elezovića, navodno zbog 7.200 evra. Međutim, predmet je 2008. proglašen zastarelim.

Na dugogodišnjoj robiji završio je u Španiji. Tamošnja policija uhapsila ga je 2012. u Valensiji, a sa njim je tada “pao” i Vladimir Milisaljević, član zemunskog klana koji je bio umešan u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Njih dvojicu špansko tužilaštvo je najpre teretilo za ubistvo “zemunca” Milana Jurišića Jureta u Madridu 2009. godine, ali je Bojović oslobođen krivice. Ipak, 2015. Luka Bojović je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja.

“Pale” optužnice za tri ubistva

U međuvremenu, dok je robijao u Španiji, odlukom Specijalnog suda u Beogradu 2015. Bojović je pravosnažno oslobođen optužbi za čak tri ubistva.

Luka Bojović

Foto: Tanjug/AP

Luka Bojović

Nakon saznanja da je u Srbiji oslobođen svih optužbi, rekao je “da ga za Srbiju više ništa ne vezuje”.

– Srećan sam zbog oslobađajuće presude, jer sam dokazao da nisam kriminalac i da sam u svojoj zemlji konačno slobodan čovek. Ali, ja se u Srbiju više nikad neću vratiti. Ovde mi je porodica, želim da nastavim da živim u Španiji kad izađem iz zatvora. Kad bih se i vratio, svestan sam da se ne bih osećao bezbedno. Ni ja, ni moja porodica – ispričao je Bojović.

Povratak u Beograd

A onda je Ministarstvo pravde Srbije početkom novembra 2021. godine saopštilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet proterivanja Luke Bojovića posle odsluženih 10 godina kazne zatvora.

Luka Bojović u Beogradu

Foto: Ustupljene fotografije

Luka Bojović u Beogradu

Njegov povratak bio je kao na filmovima. Iz Madrida je stigao komercijalnim letom “Er Srbije” 30. novembra, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ga advokat, novinari i fotoreporteri, ali i pripadnici policije koji su sa njim obavili informativni razgovor, nakon čega je napustio aerodrom, i uputio se u nepoznatom pravcu.

Kada su obelodanjene informacije da će se Bojović vratiti u Srbiju, odmah su se pojavile i spekulacije da će ubrzo odavde i otići. Međutim, prema našim saznanjima, on se od povratka uglavnom nalazio u Beogradu.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /