in

Kavčani preko Skaj aplikacije poručili smrt boksera: “Oprostiću ti ako ubiješ Roganovića!”

Kavčani preko Skaj aplikacije poručili smrt boksera: “Oprostiću ti ako ubiješ Roganovića!”
Kavčani preko Skaj aplikacije poručili smrt boksera: “Oprostiću ti ako ubiješ Roganovića!”

To je samo jedna od poruka razmenjena preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a u kojoj se tražila glava juče ubijenog boksera sa Cetinja Dragana Roganovića.

On je lišen života u eksploziji improvizovane naprave postavljene na drvetu ispred Sportskog centra u prestonici, a potom i aktivirane oko 9 sati i 5 minuta, kada je sa sugrađaninom Petrom Kaluđerovićem, Tasom Jovanovićem i Mihajlom Borozanom ulazio u taj objekat.

I Kaluđerović je stradao u eksploziji, a teško su povređeni Borozan i Jovanović, kojem su se lekari juče borili za život.

Iz vrha Uprave policije, nezvanično je rečeno da su sva četvorica bili pripadnici zločinačke kriminalne grupe škaljarski klan.

“Vijesti” nemaju informaciju u kojim sve pravcima ide istraga, ali jasno je da je jučerašnje dvostruko ubistvo nastavak rata crnogorskih narko-kartela – kavačkog i škaljarskog.

U tom sukobu i juče je povređena slučajna prolaznica – starija Cetinjanka koja je prolazila ulicom u vreme eksplozije.

Sat nakon što je u prestonici aktivirana eksplozivna naprava u kojoj su dve osobe izgubile život, a tri teško povređene, iz Uprave policije saopštili su da u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

“Pokušali smo da ga vratimo u život, ali nismo uspeli”

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je da su u tu ustanovu primljene tri osobe povređene u eksploziji na Cetinju.

Pacijenti su primljeni sa teškim povredama donjih ekstremiteta, stomaka, vrata, grudnog koša i male karlice. Svi pacijenti su pod budnom pažnjom timova KCCG. Shodno Zakonu o pravima pacijenata, bliže detalje ne možemo saopštiti – navodi se u saopštenju.

Doktor cetinjske Bolnice “Danilo I” Predrag Milošević ranije juče novinarima je rekao da je Jovanović teško povređen i da mu se lekari bore za život.

On je objasnio da je u eksploziji povređeno šest osoba, od čega je troje dovedeno na hirurgiju cetinjske bolnice.

Istakao je da su pokušali da reanimiraju Roganovića:

“Pokušali smo da ga vratimo u život, ali nismo uspeli”.

Crvena linija

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović saopštio je da je na Cetinju aktivirana eksplozivna naprava usmjerenog dejstva, velike razorne moći.

On je rekao da celi tok događaja baca senku na dobre rezultate koje je, kako tvrdi, policija imala u prethodnom periodu, tokom kog su isporučili konkretne rezultate, ali da su juče videli da ti rezultati moraju biti još bolji i efikasniji.

Istakao je da je naložio angažovanje kompletnog sastava UP.

– Razumemo uznemirenost građana, posebno u situacijama kada imamo slučajne žrtve, ovo je crvena linija, Crna Gora ne može sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja i kriminala, na svakom mestu, u svakom gradu, u svakoj ulici, u celoj Crnoj Gori. Borba protiv kriminala mora biti prioritet. Neće biti laka borba, ali država će pobediti, a ne kriminal – poručio je Radović.

On je potvrdio da su stradali pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe i pozvao sve donosioce odluka, Vladu i sve poslanike u Skupštini Crne Gore, da daju maksimalan doprinos borbi protiv kriminala.

Ovaj dan ne sme nikad više da se ponovi – kazao je Radović.

“Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet veštačenja”

Postupajuća viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić saopštila je da se nada da će se događaj brzo rasvetliti.

– Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet veštačenja. Naložena je obdukcija lica koja su izgubila život u ovom događaju. Od policije očekujem da u saradnji što pre dođemo do izvršilaca ovog krivičnog dela – rekla je ona.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, Lazar Šćepanović, rekao je da su izvršioci dvostrukog ubistva, u određenom periodu pratili navike oštećenih.

– Da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila – blinde koje su koristili, na koji način su pokušali da se zaštite od delovanja suprotstavljenih kriminalnih grupa i da su na jednom stablu na visini od sedam metara fiksirali improvizovanu eksplozivnu napravu s usmerenim dejstvom delovanja i za koje postoji osnovana sumnja da je sa određene udaljenosti aktivirana daljinskim upravljačem, usmerenog dejstva u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica koja je zadobila povrede – kazao je Šćepanović.

On je istakao da su u prethodnom periodu imali informacije da se na Cetinju usložnjava bezbednosna situacija, te da su u tom periodu u prestonici procesuirali 23 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica.

Poručio je da se u izviđaju prikupljaju obavještenja od građana na Cetinju i građana primorskih opština i teritorije Regionalnog centra Zapad i istakao da su u toku pretresi, te da se nadaju da će ovo krivično delo rasvetliti.

“Imali smo obaveštajne podatke da može doći do ovoga”

Radović je, odgovarajući novinarima, rekao da je policija imala obaveštajne podatke da može doći do obračuna kriminalnih grupa.

– Set obaveštajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku, prethodno dva rasvetljena krivična dela su takođe bili sukob organizovanih kriminalnih grupa, tako da – imali smo obaveštajne podatke da može doći do ovoga. Nažalost, ostvarilo se – kazao je Radović.

Policija je mesecima strahovala da bi obračun kriminalnih grupa mogao da se dogodi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i poslednjih pola godine domogao slobode.

Većina njih su izašli iz pritvora, jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike OKG, nalaze se u prestonici.

Pista pričao o ranjavanju boksera

Ubijeni Dragan Roganović (36) u bezbednosnim krugovima označen je kao najbliži saradnik cetinjskog škaljarca Vladana Radomana. Taj nekada profesionalni bokser, ranjen je u decembru 2017. godine na Cetinju.

O njegovom ranjavanju dve godine posle toga sve je ispričao zaštićeni svedok Specijalnog državnog tužilaštva, Bajram Pista.

Krajem 2019. godine on je pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković tvrdio da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspešno organizovali bekstvo Maria Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čovjeka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića, da imaju podršku porodice Roganović (Duška).

Njegov prijatelj koji je juče na licu mesta stradao, Petar Kaluđerović (20) i ranjeni Mihajlo Borozan (29) hapšeni su početkom april zabog sumnje da su izvršili krivična dela – nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Nakon mesec provedenih iza rešetaka, sud im je ukinuo pritvor.

Taso Jovanović (46) nekoliko puta bio je akter vatrenih obračuna u prijestonici – 2013. godine bio je meta, godinu kasnije zapaljen mu je automobil, a 2015. godine on je ispalio hice u sugrađanina Neđeljka Perovića.

Perović i Aleksandar Saša Jabučanin bili su njegova meta i 2018. godine, kada ih je teško ranio.

(Vijesti)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /