in

Ispovest majke Aleksandra (26) koga su ubili “vračarci”

“Nema dana da ne pomislim na mog sina. On je bio moje jedino dete, ja sam ga gajila i gledala kao kap vode na dlanu, kao i svaka majka svoje dete. Samo majke i mogu da me razumeju… Ne živim život od kada sam saznala da je mrtav, da je ubijen. Nastala je neka blokada koja nikada neće proći”, rekla je Marija Halabrin, majka ubijenog Aleksandra.

.

Foto: Nemanja Jovanović, privatna arhiva / RAS Srbija

.

Podsetimo, Aleksandar Halabrin (26) nestao je 20. marta 2020. godine. Tada niko nije ni slutio da je bio žrtva vračarskog klana, čiji pripadnici su ga ubili i sakrili telo.

Aleksandar Halabrin

Foto: Drustvene mreze

Aleksandar Halabrin

Čekao da ga pokupe na Banjici, nađen mrtav

Svi mediji objavili su fotografiju mladića i podatke o njemu, pozivajući građane da obaveste porodicu ukoliko ga negde vide. Porodica je ispričala da je po Aleksandra na Banjicu neko trebalo da dođe automobilom, ali da ne znaju o kome je reč. Tada su rekli da su odmah pokušali da ga pozovu, ali da su oba telefona, koje je stalno nosio sa sobom, bila nedostupna.

Njegovo telo pronađeno je gotovo dva meseca kasnije, 16. maja 2020. godine i počele su da isplivavaju informacije o tome šta mu se desilo.

Bio meta “vračaraca”

Halabrina je nekoliko pripadnika “vračaraca” lociralo i pratilo, dok je, prema navodima optužnice, Vladimir Kovačević, koji je sa njim bio blizak, iskoristio to poznanstvo i poverenje kako bi ga namamio da dođe u iznajmljeni stan u kom je, naposletku, ubijen. Kovačević je nekadašnji vođa navijačke grupe FK “Rad” koji se nalazi u zatvoru zbog podstrekivanja tri osobe da izazovu požar na automobilu “rendž rover” u Ulici Avgusta Cesarca.

Aleksandar Halabrin pvt arhiva 2

Foto: Nestali Srbija / RAS Srbija

Aleksandar Halabrin pvt arhiva 2

Halabrinovo telo je, nakon ubistva, zakopano u naselju kod Sopota. Njegove noge i trup bili su u zemlji, zamotani u kesu, a gornji deo tela bio je otkriven i nag. Relo je pronađeno na oko 100 metara udaljenosti od glavnog puta.

Uloge u ubistvu

Kako je navedeno u optužnici koju je protiv “vračaraca” podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, Uroš Piperski je, zajedno sa okrivljenim Nikolom Vušovićem i Dariom Đorđevićem, organizovao izvršenje ubistva i kao organizator organizovani kriminalne grupe, u cilju lišenja života, izdavao naloge okribljenima Aleksandru Ostojiću, Milošu Raičevićui za sada NN licima, da se prati kretanje i utvrde ustaljene navike Aleksandra Halabrina.

Zajedno sa okrivljenima Nikolom Vušovićem i Darkom Maletićem isplanirao je iznajmljivanje stana u koji bi namamili Halabrina, što su i uradili 20. marta u stanu na, zasad neutvrđenoj lokaciji. Do namamljivanja Halabrina došlo je uz pomoć NN lica koja su mu bila bliska, te su iskoristila njegovo poverenje. Na taj način su Halabrina, po planu, ubili u iznajmljenom stanu.

Nakon izvršenog ubistva, Nikola Vušović je izdao nalog neposrednim NN izvršiocima da se telo Aleksandra Halabrina zakopa na udaljenoj lokaciji, pa je nakon ubistva telo preneto i zakomano u zaseoku Zmieak, kod sela Parcani, a Vušović je ostale pripadnike klana obavestio da je Halabrin ubijen.

Za Daria Đorđevića je u optužnici navedeno da je učestvovao u organizaciji ubistva jer je “imao pouzdana saznanja da Aleksandar Halabrin planira da ubije Uroša Piperskog i njega”. On je predao neutvrđeni iznos novca za izvršenje ubistva NN izvršiocima.

Darko Maletić je, u cilju ubistva Halabrina, pronašao i iznajmio stan u koji je Halabrin na prevaru namamljen, a potom ubijen iz vatrenog oružja.

Kada je u pitanju Vladimir Kovačević, u optužnici je navedeno da je njegova uloga u likvidaciji bila da iskoristi dugogodišnje poznanstvo i uzajamno poverenje. On je, navodno, pozvao Aleksandra Halabrina da dođe u Beograd, a zatim ga pozvao da zajedno borave u stanu na neutvrđenoj adresi. Halabrin je to prihvatio jer, kako je navedeno, nije mogao da pretpostavi i očekuje da boravkom u tom stanu može da mu bude ugrožen život na bilo koji način.

Policija ilustracija

Foto: Rina

Policija ilustracija

Dok su bili u stanu, NN izvršilac, čiji identitet zasad nije utvrđen, prišao je Halabrinu s leđa, dok je sedeo, i ispalio mu jedan metak u potiljak. Marka i kalibar oružja nije utvrđen, a Halabrin je zadobio ustrelnu ranu od zadnjeg ka prednjem delu glave, a metak se kretao s desna ulevo i odozvo naviše, što je dovelo do razorenja mozga i iskrvarenja iz raskidanih krvnih sudova duž kanala ustreline glave i trupa, nastalih dejstvom ispaljenog metka.

Zbog toga je došlo do smrti na licu mesta.

Bio povezan sa Vukićevićem

Halabrin je, navodno, bio povezan sa Lazarom Vukićevićem. Vračarskoj grupi sudi se za pokušaj ubistva Vukićevića postavljanjem bombe ispod automobila. Tačnije, za to krivično delo optužen je njihov pripadnik Marko Drakula. Nakon neuspešne likvidacije “vračaraca”, Vukićevića su ubili pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Motiv za likvidaciju Aleksandra Halabrina je navodno bio to što su ljudi Nikole Vušovića, prvog čoveka vračarske grupe, saznali da Halabrin planira da ubije pripadnike klana Uroša Piperskog i Darija Đorđevića.

(Telegraf.rs)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /