in

Građani oprez: Ukoliko vam stigne ova poruka ne nasedajte

Poslednjih dana SMS poruke sa istim sadržajem stigle su na mobilne telefone brojnih građana Srbije, a kako se osnovano sumnja reč je o još jednoj opasnoj sajber prevari zbog koje je čak i Španija digla uzbunu.

.

Foto: Printscreen, ozrimoz / shutterstock / Ringier

.

SMS poruku prenosimo u celosti:

“Pozdrav, ja sam iz HR odeljenja TikTok-a i pišem vam ovaj pismo. Nama treba 100 onlajn radnika sa platom od 6.000 do 20.000 RSD po danu. Možete se priključiti u slobodno vreme. Ako ste zainteresovani, molim vas kontaktirajte nas na ovom WhatsApp: https//wa.me/381611384971?aSg=HUDXIY69dM, broju. Ako sada pišete, dobićete bonus od 300 RSD. Čekamo vas…!!!”, glasi poruka.

Srbima poruke stigle sa pozivnih brojeva Meksika i Laosa

Mladić iz Beograda, čije je ime poznato redakciji, ovu poruku je dobio u trenutku kada je bio na aerodromu “Hitrou” u Londonu. Poruka je mladiću pristigla sa broja telefona: +52 81 4247 9529. Pozivni broj +52 je za državu Meksiko.

SMS prevara

Foto: Ringier

SMS prevara

S druge strane, devojka iz Beograda čije je ime takođe poznato redakciji “Blica”, ovu poruku je dobila u trenutku dok je bila na poslu u Beogradu. Njoj je poruka stigla sa broja telefona: +856 2097 92 63 62. Pozivni broj +856 je za državu Laos.

SMS prevara

Foto: Ringier

SMS prevara

Oboje su poruku dobili putem SMS poruke.

I Španci u strahu

Španska potrošačka grupa izdala je upozorenje o novoj prevari u kojoj se prevaranti predstavljaju da su zaposleni u odeljenju za promociju TikTok-a, te nude lažne poslove.

Kako piše “Sur”, žrtve dobijaju SMS poruku koju je navodno poslalo “TikTok odeljenje za promociju” u kojoj navode da da traže “5.000 honorarnih radnika”, obećavajući dnevnu platu od 50 evra. Novozaposleni će odmah dobiti 5 evra.

– Rad je veoma jednostavan i nema vremenskih ograničenja. Možete se pridružiti iz bilo koje zemlje ili regiona sa pristupom TikTok-u. Možete raditi i od kuće – navode sajber kriminalci u poruci, piše “Sur”.

Da bi dobili više informacija o ovoj ponudi posla, kao što su detalji o platama, od ljudi se zatim traži da pristupa linku ka veb lokaciji.

Broj kontakta koji šalje poruku je +648 43 40 14 – navodi španska potrošačka grupa.

Saveti za izbegavanje prevare

Ova potrošačka grupa preporučuje da građani budu oprezni sa ponudama za posao sa malo zahteva a visokom platom, kao i da uvek provere da li kompanija postoji.

– Nikada ne vršite transfere ili bilo koje druge bankarske aktivnosti na nepoznate račune ili brojeve – upozorila je grupa potrošača.

Kako kažu, ukoliko je neko žrtva potrebno je da se odmah obrati banci, kao i da podnese prijavu policiji uz dokaze o razgovoru sa sajber kriminalcima i potvrdom o izvršenim bankovnim transferima.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /