in

Đorđe stradao od strujnog udara na pruzi: Njegov vršnjak iz Užica izbegao tragediju za dlaku

Tinejdžer M. B. (15) teško je povređen preksinoć na železničkoj teretnoj stanici u Užicu, kada se popeo na vagone i doživeo strujni udar iz kontaktne mreže iznad pruge. Dečak je zadobio opekotine po celom telu i sa povredama opasnim po život, prevezen je u Beograd u Tiršovu. Ovaj incident koji je mogao imati tragičan epilog, podsetio je na tragediju koja se dogodila u decembru 2023. godine, kada je maloletnik Đ. I. (15) iz Šapca stradao na pruzi u Valjevu.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Ilustracija

Kako smo ranije pisali, M. B. se popeo na vagone i ušao u strujno kolo, nakon čega je doživeo strujni udar.

Još nije utvrđeno odakle je došao dečak na stanicu, ali pretpostavlja se da je bio na rođendanu u obližnjoj sali.

Dečaka udarila struja kada se popeo na voz

Podsetimo, petnaestogodišnji Đ. I. iz Šapca, učenik Tehničke škole u Valjevu, nastradao je u noći između 25. i 26. decembra 2023. godine u blizini barske pruge, kada se našao u strujnom kolu visokog napona i zadobio opekotine opasne po život.

.

Foto: Facebook/Tehnička Škola Valjevo / Drustvene mreze

.

Nestanak dečaka prijavila je Policijskoj upravi u Valjevu njegova stanodavka, a dečak je kako smo ranije pisali, uveče oko 23 sata izašao u šetnju i nije se vratio u stan. On se navodno popeo na vagon i stradao. Njegovo telo pronađeno je rano ujutru 26. decembra 2023. godine, a sudsko-medicinskom obdukcijom u Opštoj bolnici u Valjevu utvrđen je uzrok smrti.

“Bio je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”

Majka se čudila što je njen sin kasno uveče sam izašao da vozi bicikl i to kod pruge, ali istraga je utvrdila da je u pitanju nesrećan slučaj i da je dečak, kako je ona i rekla za Kurir, “bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.

Molba

Nakon što je i M. B. preksinoć zadobio teške povrede, iz Infrastrukture su podsetili da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine 25 hiljada volti i da čak nije potrebno ni da se dodirnu strujni vodovi da bi došlo do strujnog udara. Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i par metara udaljeno od kontaktne mreže.

Prosečno godišnje nastrada pet uglavnom mladih osoba od strujnog udara iz kontaktne mreže, najčešće tokom penjanja na vagone.

Infrastruktura železnice Srbije zato ponovo apeluje i upozorava da se ne penje na vagone, da je to najstrože zabranjeno i opasno po život, i da se u stanicama poštuju znakovi upozorenja, jer se takvi slučajevi gotovo po pravilu završavaju tragično.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /