in

Detalji nesreće u Valjevu u kooj je poginuo mladić (18)

Veća brzina najverovatniji je, ali još uvek nepotvrđeni uzrok saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo mladi Valjevac F.N. (18). Kako “Blic” saznaje, tinejdžer koji je imao probnu vozačku dozvolu, prvi put je seo za volan nakon 23 časa u noći u kojoj je nastradao, dok mu se na mestu suvozača nalazio brat po majci, dečak od 13 godina.

Hronika uvidjaj policija

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Hronika uvidjaj policija

Nesreća se dogodila u noći između subote i nedelje i to pet minuta nakon ponoći, u ulici Palih boraca u valjevskom naselju Peti puk.

Prvi rezultati policijskog uviđaja su pokazali da je vozeći se u pravcu parka u tom naselju, gde im se nalazi porodični dom, F.N. iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu nad automobilom “audi A4”, sleteo sa kolovoza u vodopropusni kanal i udario u drvo, što je bilo kobno.

Preminuo u bolnici

Mladić je zadobio teške telesne povrede opasne po život i iako je odmah prebačen u Urgentni centar bolnice u Valjevu, nekih tri i po sata kasnije je preminuo.

Lekari su uspeli da spasu život suvozaču, 13-godišnjem dečaku B.S, njegovom bratu po majci, koji je operisan i sa teškim telesnim povredama koje sada nisu opasne po život, i dalje se nalazi na lečenju u valjevskoj bolnici.

S obzirom da se nesreća dogodila na ravni i pravcu bez krivine, prvi zaključak istrage je da je sletanja sa kolovoza došlo zbog veće brzine. Tu pretpostavku, međutim, treba da potvrdi ili opovrgne mašinsko-tehničko veštačenje vozila koje je naložilo Osnovno tužilaštvo u Valjevu, a na čije rezultate, kako saznajemo, čekaće se bar sedam dana.

Prvi put seo za volan posle 22 časa

Nastradali F.N. je posedovao probnu vozačku dozvolu, a po saznanjima “Blica” nikada do kobne nesreće nije vozio automobil nakon 22 časa, kako je propisano zakonom, i bez dozvole roditelja i starijeg lica kao saputnika. Koji je bio povod da ključeve “audija” te večeri uzme nakon 23 sata i u automobil sa njim uđe i mlađi brat, za sada nije poznato.

ZBS o probnim dozvolama

Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS), inače, propisuje da sa probnom vozačkom dozvolom upravljanje automobilom je strogo zabranjeno u vremenu od 23 časa do 6 časova. I tu nema izuzetaka u smislu da u tom periodu sme da se vozi sa pratnjom iskusnijeg vozača ili člana porodice.

Takođe, po ZBS, vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da vozi brzinom većom od 110 km/h na autoputu, odnosno, 90 km/h na motoputu, dok na svim ostalim putevima sme da se vozi samo do 90 odsto od ograničenja. Vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da ima alkohol u krvi i tu ne postoji nikakva granica, odnosno, minimalna količina.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /