in

Žene u SRBIJI poludele za KRITSKOM dijetom: Bolja je i od MEDITERANSKE I BRAZILSKE zajedno

Suvišni kilogrami se mnogo lakše skupljaju, a sve teže skidaju. Međutim, nekada nije neophodno upuštati se u restriktivne dijete koje će ugroziti vaše zdravlje i kondiciju. Treba biti umeren i nežan prema sebi i svom telu. Ova dijeta je zato idelna ya mlade devojke, ali i starije žene. Nije restriktivna i može se posmatrati kao način i stil ishrane.

Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da se ne odričete hrane, već da se odlučite za zdrave i uravnotežene programe ishrane koji će vašem telu obezbediti sve što mu je potrebno, a da to ne utiče na vašu figuru.

Kritska dijeta osnova

Osnova dijete je voće, mahunarke i povrće.

Voća ima u izobilju na Kritu i bukvalno pada sa drveća. U mnogim delovima ostrva možete da uberete voćke sa drveća tokom cele godine. Od novembra do aprila, stabla narandži i drugog citrusnog voća, mandarina, grejpfruta i limuna, su prepuna voća. Slatkih, sitnih voćki boje narandže, sličnih nektarini, ima u izobilju od marta do maja. Od juna, pijace i marketi su puni kajsija, lubenica… Vinove loze obiluju crnim i belim grožđem od kojeg prave vino i poslastice u avgustu. U septembru i oktobru smokve i nar su svuda i daju ih besplatno uz piće u pojedinim lokalima.

Dakle, sve vrste suvih i svežih mahunarki sa povrćem i zelenim lisnatim povrćem su glavne namirnice u ishrani tradicionalne kritske porodice i skoro da se uz svako jelo služi kuvano ili sveže povrće i mahunarke. Stanovnici Krita koji žive u selima koriste isključivo sveže namirnice za pripremanje obroka. Jela su jednostavna uz dodatak divljeg začinskog bilja zbog ukusa.

Kako da sledite Kritsku dijetu

Zainteresovala vas je ova dijeta? Pomoći ćemo da se hranite kao što to rade na Kritu – skinete kilograme i poboljšate zdravlje! Otkrićete novi svet ukusne, zdrave hrane i kritskog načina pripremanja namirnica što će vam poboljšati kvalitet života i čak produžiti život.

Ovo su osnovna pravila za Kritsku dijetu:

Koristiti maslinovo ulje kao glavnu masnoću, zamenite sve ostale masnoće i ulja za prženje i prelive.

Pijte umerenu količinu vina, obično uz večernji obrok; jedna ili dve čaše dnevno za muškarce i jedna čaša za žene.

Jedite puno svežeg voća kao dnevni desert; ograničite konzumiranje slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća.

Uključite u vašu ishranu više hrane biljnog porekla, uključujući voće, povrće, hleb i žitarice, mahunarke, jezgraste plodove i semenke.

Jedite male količine sira i jogurta.

Jedite male do umerene količine ribe i živinskog mesa sedmično, i ograničite konzumiranje jaja na maksimalno 4 sedmično.

Uključite crveno meso povremeno, možda jednom sedmično, piše na sajtu Dijeta.net.

Ova dijeta osim što vam pomaže da se izborite sa suvišnim kilogramima, reguliše i šećer u krvi i holesterol.