in

Trikovi za savršen roštilj: Pripremite meso na ovaj način, biće najsočnije i najukusnije

Trikovi za savršen roštilj: Pripremite meso na ovaj način, biće najsočnije i najukusnije
Trikovi za savršen roštilj: Pripremite meso na ovaj način, biće najsočnije i najukusnije

Potrebno je da znate nekoliko trikova da biste napravili savršen roštilj – od pripreme mesa, vatre i samog roštilja, do načina pečenja.

Kako da meso bude sočno

Najukusnije će na roštilju biti svinjsko i pileće meso. Junetina može biti žilava, pa je izbegavajte. Da meso ne bi unutra ostalo živo posle pečenja, ne stavljajte ga iznad plamena, već tek kada u roštilju bude žar.

Ako se vatra rasplamsa dok se meso peče, poprskajte je s malo vode. Kako se meso ne bi lepilo, rešetku premažite belim delom slanine ili uljem. Meso pre prženja stavite da stoji u marinadi najmanje pola sata. Biće ukusnije i sočnije. Meso osušite od marinade kako njeno curenje ne bi izazvalo plamen.

Shutterstock

 

Najbolje povrće za gril

Kompletirajte ručak povrćem pripremljenim na isti način. Za roštiljanje je najbolje povrće koje ima mnogo vode, jer će ono ostati sočno. Birajte pečurke, paprike, tikvice, paradajz, šargarepu. Secite povrće na debljinu od najviše 1 cm, a papriku vodoravno i pržite nekoliko minuta, tek da se karamelizuje. Najbolje je povrće prvo staviti u aluminijumsku foliju, pa na roštilj kako bi sačuvalo sokove. Ako ga stavljate direktno na rešetku premažite ga uljem da se ne zalepi.

Recept za marinadu

Sastojci:

400 ml piva

100 ml ulja

1 veza peršuna

4 čena belog luka

1 crni luk

1 kašičica mlevene paprike

2 kašičice soli

4 kašičice suvog biljnog začina

1/2 kašičice bibera

Priprema:

Sjedinite pivo, ulje, biber, začinsku papriku i sitno iseckani beli luk. U šerpi poređajte red mesa, pospite seckanim peršunom i crnim lukom, prelijte marinadom. Poređajte drugi red mesa i ponovite sve dok ne utrošite svo meso. Ostatak marinade sipajte preko mesa. Poklopite šerpu i stavite i frižider najmanje dva sata, a najbolje celu noć.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /