in

Stavite lavandu ispod jastuka, a efekat će vas ŠOKIRATI: Kada probate, nećete ići više na spavanje bez nje

Odavno je poznato da nam biljke pružaju mnoge zdravstvene prednosti. Na primer, kamilica, koja je bogata supstancama koje se retko nalaze u biljkama, kao što su antialergijski chamazulens ili alfa-bisabololi. Takođe možete pronaći flavonoide i vitamin C. Danas ćemo detaljnije pisati o lavandi. Ona se prvenstveno koristi kao prirodan i siguran preparat protiv komaraca, moljaca i mrava. Međutim, svoju najširu primenu pronašla je u medicini i kozmetologiji.

Lavanda – naziv potiče od latinske reči “lavare” – (oprati, ispirati) je zimzeleni žbun poreklom sa Mediterana. Pored eteričnog ulja, cvetovi lavande sadrže i korisne tanine (imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva), kumarine (imaju umirujuće, antispazmodičko i antikancerogeno dejstvo), fitosterole (imaju antiinflamatorno, antipiretičko dejstvo, jačaju imunitet ), antocijanini (antialergijski, antifungalni), anti-gljivična svojstva, mineralna jedinjenja.

Lavanda ispod jastuka? Probajte pre spavanja

Pokazalo se da lavanda ima smirujući efekat iz brojnih izveštaja. Ako patite od nesanice ili teško zaspite, stavite suvo cveće i listove lavande ispod jastuka. Da bi nam duže služili, vredi ih staviti u platnenu torbu. Ne samo da će spavaća soba lepo mirisati, već ćete se osećati i opušteno. Garantujemo da će vam biti mnogo lakše da zaspite, čak i nakon napornog i teškog dana.

BONUS VIDEO