in

Prljavo posuđe i nakon pranja? Evo 7 razloga zašto vaša mašina za sudove ne radi kako treba, rešite problem za čas

Vaša mašina za pranje sudova može značajno da vam uštedi vreme. Ali, ako je vaše posuđe i dalje prljavo na kraju ciklusa, na kraju ćete morati ponovo da ga perete, što opet košta, a ne štedi vreme.

Ako vam se ovo često dešava, postoji nekoliko potencijalnih uzroka. Pitali smo stručnjake za čišćenje za najčešće razloge zašto mašina ne pere sudove kako treba. Saznajte šta su rekli i šta možete da uradite da rešite problem u nastavku.

Shutterstock

 

Ne perete posuđe unapred

Može biti primamljivo baciti posudu pravo u mašinu za pranje sudova, posebno ako čistite nakon velikog obroka ili večere, ali to može imati posledice po vašu mašinu. Ako ostavite mnogo hrane na tanjirima, može se zarobiti u pumpama mašine za pranje sudova, rekla je Malori Micetič, stručnjak za kuće.

„Kada se ova hrana zarobi, može sprečiti da se mašina za pranje sudova pravilno isprazni i da voda pravilno prska“, objasnila je ona. „Iako ne morate da ribate sudove i koristite sapun, potrebno ih je isprati od velikih ostataka.

Pogrešno punite mašinu za pranje sudova

Da li vam se čini ili su posude ostale sa ostacima sinoćnjeg čilija? To može imati veze sa načinom na koji punite mašinu za pranje sudova.

„Možda sprečavate da vaše posuđe izađe čisto i najbolje je da ih ubacite na osnovu uputstava proizvođača“, predložio je Micetič. Pročitajte uputstvo za najbolju konfiguraciju kako da napunite jedinicu. „Ovo će vas sprečiti da blokirate prskalice“, dodao je Micetič.

mašina

Printscreen/TikTok/markizaliving

 

Još jedna važna napomena je da ne preopterećujete police mašine za pranje sudova. „Uvek želite da izbegnete preopterećenje mašine ili slaganje posuđa, šoljica i drugih predmeta jedan na drugi“, rekla je ona. Ovo može sprečiti da se posuđe odozgo i odozdo očisti. „Kada je mašina za pranje sudova preopterećena, može sprečiti mlaznice za prskanje da dođu do vašeg posuđa, ostavljajući neka prljava mesta“, dodala je ona.

Ne koristite ispravna podešavanja

Većina mašina za pranje sudova ima nekoliko podešavanja za izbor, koja se zasnivaju na veličini punjenja, izboru temperature, dužini ciklusa pranja i da li su potrebna dodatna ispiranja ili ne. Dakle, da biste dobili najbolje rezultate, pomaže da budete vešti u izboru podešavanja. „Kada punite mašinu za pranje sudova, razmislite šta stavljate u nju“, preporučio je Micetič. Jesi li upravo jeo obrok za Dan zahvalnosti? Da li imate delikatne staklene predmete? Da li stavljate šerpe i tiganje u mašinu za pranje sudova?

„Upoznajte različite cikluse koje vaša mašina za pranje sudova nudi i kada ih koristiti“, rekla je. Ponovo je predložila da pregledate priručnik za uređaj za više smernica. „Iako je mašina za pranje sudova jednostavna za pokretanje, možda ćete biti iznenađeni predlozima koje ćete pronaći u uputstvu za upotrebu koji će vam pomoći da izaberete ispravna podešavanja za svaki ciklus pranja,“ dodao je Micetič.

Ne koristite idealan deterdžent za suđe

Možda ne razmišljate mnogo o deterdžentu za suđe koji odaberete, ali može vam pomoći da budete malo izbirljivi da biste bili sigurni da koristite najbolju opciju za svoje potrebe. Stručnjaci za čišćenje predlažu da isprobate nekoliko različitih brendova kako biste videli šta najbolje funkcioniše sa vašim uređajem.

Kada se odlučite za brend, možete birati između različitih tipova: tečnost, prah, tablete…

mašina

Shutterstock

 

„Kada razmišljate o tome koji deterdžent da koristite za svoju mašinu za pranje sudova, jedna od najvažnijih stvari će biti da ne koristite previše“, upozorava Micetič. „Ako koristite previše deterdženta, može se zalepiti na mašinu za pranje sudova i učiniti je manje efikasnim tokom vremena. Ako je vaša mašina za pranje sudova dizajnirana za tablete, ovo je odličan način da sprečite upotrebu previše deterdženta, rekla je ona.

Ne birate tačnu temperaturu vode

Da biste bili sigurni da vaše posuđe zaista postaje čisto, temperatura i pritisak vode su od suštinskog značaja. „Za najbolje rezultate, vaša mašina za pranje sudova treba da radi na oko 120 stepeni“, pojasnila je Micetič. Ako ta voda u vašoj mašini nije dovoljno topla, to može sprečiti da se vaš deterdžent pravilno rastvori i posebno je teško da se uhvati u koštac sa masnoćom, primetila je ona. Pored toga, ako pritisak vode nije dovoljno jak, deterdžent se neće pravilno aktivirati. „Ako osećate da su pritisak ili temperatura vode u vašoj mašini možda isključeni, dobra je ideja da pozovete profesionalca da vam pomogne da rešite problem“, objašnjava.

Soda bikarbona

Shutterstock

 

„Onda možete posipati sodu bikarbonu na dno mašine za pranje sudova i pokrenuti ciklus ispiranja“, rekla je. Takođe želite da se pobrinete da očistite filter mašine za pranje sudova tako što ćete ukloniti donju rešetku, ukloniti filter, a zatim ga očistiti toplom vodom i starom četkicom za zube da biste očistili sve zagušene ostatke.

Predugo čekate da pokrenete mašinu

Prljavo posuđe koje ostane u uređaju može da ima miris i može biti posebno neprijatno ako posuđe nije isprano pre stavljanja u uređaj. Pored toga što se na hrani na kuhinjskom posuđu zaglavi, čestice hrane se mogu akumulirati u filteru za odvod, crevu za odvod, prskalici ili negde drugde u mašini za pranje sudova, što može izazvati mirise, rekla je Mok. „Miris bi mogao biti posebno užegao ako se čestice sastoje od ribe, jaja ili druge hrane jakog mirisa“, naglasila je ona.

Dakle, što duže pustite da vaša mašina za pranje sudova stoji nekorišćena, više vlage i nakupina se dešava u njoj. „Redovnim korišćenjem mašine možete pomoći da bude čista i da radi efikasno“, ukazuje je Micetič i Angi, piše Real Simple

 

Bonus video: