in

prirodni pesticidi – Najžena

prirodni pesticidi – Najžena
prirodni pesticidi – Najžena

Svi već znaju da se soda bikarbona koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, ali može biti odlična pomoć i u bašti, za teranje štetočina, bolji rod povrća i raskošnije cveće.

Prirodni pesticid

Da biste suzbili štetočine, soda bikarbona je mnogo efikasnija i bolja od pesticida. Možete da napravite sprej koji uništava gljivice i insekte koji oštećuju biljke.

Protiv gljivica

Izmešajte kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šoljice maslinovog ulja i jednu šoljicu vode. Soda bikarbona treba da se rastvori, pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke. Ako se borite sa gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovim rastvorom svaka dva dana dok se biljka ne oporavi.

Za insekte

Napravite sprej od 1 kašike maslinovog ulja, 1 kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode. Ovu tečnost prskajte jednom u tri dana da biste sprečili insekte da unište vaše povrće u bašti.

Shutterstock

 

Oterajte puževe

Ako su vam povrće napali puževi, pospite sodu bikarbonu oko biljaka i između njih po zemljištu i uništićete ih.

Uništava korov

Korov koji raste u dvorištu i bašti zalijte vodom pa preko sipajte sodu bikarbonu. Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite da zadržite, jer može da je osuši u korenu.

Za lepo cveće

Hortenzije, begonije i geranijum će bolje cvetati ako rastopite malo sode bikarbone u vodi i takvom vodom ih zalijete.

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /