in

Ovako izgledaju domaće jagode: Ne nasedajte da podvale prodavaca, jedna stvar ih razlikuje od uvoznih

Ovako izgledaju domaće jagode: Ne nasedajte da podvale prodavaca, jedna stvar ih razlikuje od uvoznih
Ovako izgledaju domaće jagode: Ne nasedajte da podvale prodavaca, jedna stvar ih razlikuje od uvoznih

Ako imate svoju baštu u kojoj uzgajate jagode, može se reći da ste pravi srećnik. Tokom celog leta ćete imati priliku da uživate u zdravim i domaćim plodovima.

Međutim, ljudi koji žive u gradu najčešće nemaju drugi izbor osim da kupuju voće u prodavnicama i na pijacama. Da biste znali koje jagode da izaberete, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko najvažnijih stvari prilikom kupovine istih.

Znamo da su jagode prepune vitmina i minerala: Pomažu u očuvanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju nivo holesterola, smanjuju rizik od upala u organizmu i pomažu u očuvanju zdravlja creva.

Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva do tri puta nedeljno između 17 i 19 sati poslepodne, navodi se na sajtu “Medical daily”. Ipak, svi se pitamo kako da prepoznamo prave domaće jagode i da ne kupimo one koje nemaju ukus, a ni miris.

Prvo što treba da znate, to je da se u prodavnicama uglavnom pojavljuju uvozne na početku. Prodavci čak mogu da istaknu da su domaće, ali istina je da prave domaće stižu u rafove nešto kasnije. Druge stvari po kojima možete da vidite o kakvim jagodama je reč jesu boja i miris.

Zdrave domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris, a razlika se najviše vidi unutra. Uvozna ima malo semenki i unutra je svetlo roze boje, a ukoliko je takođe crvena boja unutra dominantna, to je znak da je tretirana pesticidima. Domaća zdrava jagoda ima dosta semenki unutra, a peteljka je svetlo zelene boje i ima zemljani miris. Takođe, domaće jagode možda ponekad izgledaju “neuglednije”, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /