in

Ne palite KLIMU uveče: Na ovaj način se RASHLADITE i uštedete NOVAC

Kada dođe letnje vreme, visoke temerature vazduha čine da se toplota nakupi unutar zidova našeg doma gde poseban problem prestavljaju prostorije u kojima nemamo klima uređaje. 

Svi znaju da klima i nije toliko dobra po naše zdravlje, pa se savetuje da se uveče uopšte ni ne pali.

Ovo su tri načina da rashladite prostoriju:

Debele crne zavese

One su neophodne na prozorima spavaće sobe i valjalo bi da budu od baršuna ili lana, koji će vam spustiti temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svetla. Ako već imate zavese koje ne biste menjali, nabavite zavese za zamračivanje. Ako imate roletne, spustite ih preko dana i zatvorite prozore. Tek uveče, kad zahladi i ako zahladi otvorite da prozračite prostor.

Lanena posteljina

Lan je izvrstan izbor posteljine za leto. Prozračan je i sprečiće znojenje kod ljudi koji i preko leta vole biti prekriveni. Puno je laganija od klasične pamučne posteljine.

Zamenite sijalice u sobi

Svetlo stvara toplinu i što imate jaču sijalicu to će se prostor više grejati. Zamenite sijalice onima sa manjim naponom i postići ćete manje zagrevanje prostorije, prirodniji izgled prostora i “topliju” svetlost. Takođe, punite mobilne telefone u dnevnom boravku ili kuhinji.

BONUS VIDEO