in

Narodni travar savetuje: Lakše ćete mršaviti ako pijete ovaj domaći čaj

Narodni travar savetuje: Lakše ćete mršaviti ako pijete ovaj domaći čaj
Narodni travar savetuje: Lakše ćete mršaviti ako pijete ovaj domaći čaj

Francuski travar Moris Mesege tvrdi da, ako iz prirode izaberemo samo jednu biljku, to bi trebala biti kopriva. S druge strane, Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar sa tridesetogodišnjim iskustvom u proučavanju i promovisanju lekovitog bilja, ističe da su biljke ključne za očuvanje zdravlja, posebno u prevenciji bolesti.

“Biljke treba koristiti preventivno kako bismo održali zdravlje. One su blago, ali efikasno sredstvo za očuvanje balansa u organizmu, naročito u današnjem stresnom načinu života”, ističe Antonijević.

Čaj za mršavljenje je nešto za čim postoji najveće interesovanje, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li tako nešto postoji ili ipak moramo da vodimo računa o tome šta i koliko jedemo i koliko se krećemo. Postoje biljke za koje se može reći da imaju uticaja na gubitak kilograma, pre svega na gubitak apetita.

 

Antonijević ističe komorač kao biljku koja postaje sve popularnija zbog svojih blagotvornih efekata, posebno u procesu mršavljenja.

“Morač, poznat i kao komorač, postaje sve traženiji jer umanjuje osećaj gladi, reguliše varenje, smanjuje nadutost i ima blago diuretično dejstvo. Čaj od komorača je prijatnog ukusa i može se redovno konzumirati”, objasnio je Antonijević za emisiju 150 minuta na Tv Prvoj.

Kao zdravu grickalicu, Antonijević preporučuje štapiće celera, koji, kako kaže, pozitivno deluju na organe za varenje i imaju blagi diuretički efekat. Takođe, otkriva recept za napitak koji možda može pomoći u procesu mršavljenja.

“Preporučujem mešavinu od 50 grama semena komorača, 50 grama lanenog semena, 50 grama rastavića i 50 grama peteljki trešnje ili višnje. Dodajte ovu mešavinu u hladnu vodu i kuvajte. Za jednu šolju vode dodajte jednu kašiku mešavine, pustite da proključa dva do tri minuta, ostavite da se ohladi 15-20 minuta i pijte tri do četiri šolje tokom dana. Verujem da će ova mešavina blago, ali efikasno doprineti vašem cilju mršavljenja”, zaključuje Antonijević.

Iako ovi biljni preparati imaju potencijalne zdravstvene koristi, važno je napomenuti da individualni odgovor na ove biljke može varirati i da je konsultacija sa stručnjakom uvek preporučljiva pre nego što započnete bilo kakav novi režim ishrane ili lečenja.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /