in

Krastavci će rasti kao iz vode: Odmah ih zalijte ovim i duplirajte prinos

Krastavci će rasti kao iz vode: Odmah ih zalijte ovim i duplirajte prinos
Krastavci će rasti kao iz vode: Odmah ih zalijte ovim i duplirajte prinos

Cvetovi i stabljike krastavca klonu, žuti, izgleda da biljka umire? Razlog ne moraju biti bolesti ili štetočine, već postupci povrtara. Ovo je šest najčešćih grešaka koje utiču na prinos krastavaca, piše Agroklub.

Kasna sadnja na otvorenom

Ako sadite krastavac iz rasada, treba ga izneti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon razvoja mladih biljaka. Ako posadite prekasno, biljka će patiti od nedostatka hranljivih materija. Što je sadnica mlađa, to će se bolje prilagoditi spoljašnjoj klimi, a biljka će rasti brže. Neki povrtari sade sadnice već u drugoj nedelji, nakon nicanja mladih biljaka.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja

Ako krastavci nisu pričvršćeni i usevi nisu orezani, rod neće biti ono što ste očekivali. Poželjan je vertikalni rast, jer su tako manje šanse da se biljka razboli, a ujedno će se lakše formirati i brati. Rezidba je važna, jer se njome reguliše rodnost, kojom se kontroliše veliki broj plodova, kako bi se dobio što bolji kvalitet. Prvi plod je potrebno ostaviti u visini 7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti.

Nepravilno zalivanje krastavaca

Krastavci vole vlagu, pa nikada ne bi trebalo da pate od suše, jer će imati gorak ukus. Dok biljka ne procveta, oslonite se na kišu, a zatim zalijte oko korena. Ne treba koristiti veoma hladnu vodu, jer to utiče i na gorak ukus ploda, kao i na nepravilan razvoj biljke.

Uzgajanje krastavaca na jakom suncu

Krastavci uzgajani na direktnoj sunčevoj svetlosti mogu dobiti opekotine na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je uzgajati u delimičnoj senci.

Ako je teško pronaći takvo mesto, posadite ih pored biljaka koje će im pružiti hlad. Na primer, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju da zaštite krastavce od jakog sunca. Zalijte ih odmah i udvostručite prinos. Pored krastavaca, možete zaliti paradajz kao i razno povrće i na potpuno prirodan način udvostručiti prinos.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /