in

Kako najlakše opeglati odeću – Najžena

Kako najlakše opeglati odeću – Najžena
Kako najlakše opeglati odeću – Najžena

Odeća se lako zgužva, posebno ako je ostavite u mašini za sušenje ili u korpi za veš satima, danima ili  čak nedeljama. I to bi vas moglo navesti da se zapitate koji je najbolji način da ublažite bore: pegla za vertikalno peglanje ili obična pegla?

Iako su mišljenja podeljena, oba ,,alata” vam mogu pomoći da izgledate uglađeno.

Nastavite da čitate kako biste otkrili njihove prednosti i mane.

Za šta služi pegla za vertikalno peglanje

„Ohrabrujem sve da koriste preglu za vertikalno peglanje“, kaže Lauren A. Rothman, osnivačice ,,Style Auteur”, modne konsultantske firme sa sedištem u Vašingtonu. „Kada koristite peglu za vertikalno peglanje, manja je verovatnoća da napravite greške. Sve što treba da uradite je da stavite odeću na vešalicu, stavite je na postolje i uključite aparat.”

Shutterstock

 

Lako se pakuje, tako da možete da je stavite jedan u kofer kako biste se izborili sa bilo kakvim gužvanjem tokom putovanja.

Odlično funkcioniše na većini vrsta odeće i tkanina, čak i za delikatne tkanine poput svile, kašmira i vune.

A posebno na odeći koja se veoma teško pegla, kao što su plisirane suknje.

Za šta služi pegla 

Pegle mogu da vam daju oštre nabore i potpuno uglačan izgled, tako da su odlične za situacije kada zaista želite da impresionirate. Na primer, ako nosite uniformu ili želite da opeglate majicu za važan intervju.

pegla

Shutterstock

 

Sve dok obraćate pažnju na podešavanja, pegla se može koristiti na delikatnim tkaninama — samo se uverite da ste izabrali odgovarajuću postavku pre nego što postavite peglu na odeću.

Takođe je odličan za salvete i stolnjake, kada ciljate ka oštrim naborima i besprekornim peglanjem. „Pegla je stvorena za taj oštar izgled“, kaže Rotmanova.

Kako se koriste pegla za vertikalno peglanje i obična pegla

Svaki alat za peglanje ima malo različite tehnike, pa se uverite da koristite pravu strategiju za svoj alat (i svoju odeću!).

Da biste koristili peglu za vertikalno peglanje, napunite uređaj vodom i sačekajte (obično samo minut ili dva) dok ne vidite da para izlazi. Držite aparat za parenje na udaljenosti od par centimetara od odevnog predmeta – ne dodirujte ga sa tkaninom. Pređite peglom za vertikalno peglanje preko svakog dela u pokretu gore-dole.

Peglama je takođe potrebno punjenje vode i nekoliko minuta zagrevanja da bi bile spremne za rad. Podesite je na odgovarajuću temperaturu za vašu vrstu tkanine dok čekate i razmislite o prskanju odeće sprejom za ravnanje bora.

Iako možete da koristite peglu na stolu ili podu (sa podstavom i zaštitom), ili na mini dasci, Rotman predlaže da investirate u dasku za peglanje i postavite je negde gde vam je lako da se pomerate dok peglate, savetuje Real Simple.

 

 

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /