in

Kada se sade ruže – Najžena

Kada se sade ruže – Najžena
Kada se sade ruže – Najžena

Ako ste razmišljali o tome da posadite ruže u svoju baštu, možda se pitate kada je najbolje vreme za sadnju ruža. Na kraju krajeva, želite da im pružite najbolju šansu da napreduju.

Dakle, da li da ih posadite sada ili da sačekate do sledeće sezone?

Shutterstock

 

Evo šta stručnjaci za baštu kažu o tome:

Kada je najbolje vreme za sadnju ruža?

Prema rečima Sare Bendrik, izvođačice radova na pejzažu i portparolke ,,Stihl USA”, to zavisi od klime u vašem mestu. „Opšte pravilo je jesen za one koji se nalaze u toplijim krajevim, jer su zime manje oštre i daju vremena da se korenje učvrsti pre proleća. U hladnijim klimatskim uslovima, sadnja u proleće je bolja, jer ćete izbeći da biljka bude šokirana smrzavanjem zimi. Zagrevanje tla u proleće će obezbediti povoljne uslove da ruže počnu u hladnijim klimama.

ruže

Shutterstock

 

Međutim, Grejs Polson, suosnivačica ,,Grace Rose Farm”  kaže da je najbolje vreme za sadnju ruža rano proleće za većinu klimatskih uslova. „Kada nestane poslednji mraz u zimskoj sezoni, sunce izlazi više, što omogućava ružama da počnu brže da rastu.

Kada je najgore doba godine za sadnju ruža?

Iako možete posaditi ruže u bilo koje doba godine, postoje neki razlozi zbog kojih bi verovatno trebalo da sačekate ili da posadite neki drugi cvet. „Najgore vreme za sadnju ruža je tokom letnjih meseci“, kaže Polsonova. ,,To vreme donosi veliku toplotu, što zahteva povećan raspored zalivanja kako bi se osiguralo da ruže ne pređu u režim suše.”

Gde saditi ruže

Kada je u pitanju sadnja ruža, Polsonova kaže da je ključno izabrati pravu lokaciju. „Ruže ne mogu da uspevaju u delimičnoj senci ili oblastima sa jakim vetrom, tako da je idealno odabrati sunčano mesto koje omogućava ružama da dobiju najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana.

ruže

Shutterstock

 

Ako vaša bašta nije izložena obilju prirodnog sunca, ili vaša kuća ili drveće blokiraju svetlost, malo je verovatno da će vaše ruže uspeti. Dakle, verovatno je dobra ideja da umesto toga posadite još jedan cvet. Uvek možete kupiti rezane ruže u prodavnici i staviti ih u vazu kod kuće, navodi Real Simple

Saveti za sadnju ruža

  • Dajte im prostora. Polsonova kaže da je ružama potreban prostor da bi cvetale, pa preporučuje da svaku posadite na udaljenosti od četiri do pet stopa.

     

  • Zalijte ih na pravi način. „Dobro zalijte svoje ruže. To istovremeno sprečava bolesti i podstiče snažan rast korena što čini biljku zdravijom u celini“, kaže Polsonova.

     

  • Obezbedite hranljive materije. Polsonova predlaže dodavanje prirodnih sastojaka kao što je prirodno đubrivo u svoju rutinu uzgoja ruža. „Posipanje šolje brašna ili peleta od lucerke oko osnove vaših ruža sa puno vode će pomoći da se stimuliše njen rast.

     

  • Uzmite rukavice. Bendrik preporučuje zaštitu ruku. ,,Rukavice su vaš prijatelj kada sadite ruže.”

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /