in

Izbegavajte ove BOJE u SPAVAĆOJ sobi: Možete poremetiti SAN, a stručnjaci su SLOŽNI da je prave nijanse ključne za PROSPERITET

Veliko je interesovanje ljudi za psihologiju boja, što nam pokazuje da odabir pravih nijansi koje će obezbediti mir, spokoj i blagostanje u domu postaje sve važniji i značajniji. Sa svakim novim saznanjem o uticaju boja na našu svakodnevnicu dolazimo do novih pitanja i nedoumica. Glavno pitanje ipak ostaje: kako odabrati pravu nijansu i stvoriti idilično okruženje?

Dok najbolje i najgore boje spavaće sobe često daju prioritet psihologiji i stilu boja – stručnjaci kažu da one imaju uticaja i na naše budno stanje. Izbegavanje “loših” boja može poboljšati vaš san tokom noći, ali najnovija istraživanja pokazuju da se prosperitet može osetiti i u svakodnevnom (budnom) funkcionisanju.

U nastavku teksta saznajte koje su to boje dobre za izbegavanje u spavaćoj sobi.

Crna boja

Shutterstock

 

Ideje za crnu spavaću sobu su među najhrabrijim izborom dekoracije na koji se odlučuje sve veći broj ljudi. Crna boja zaista može da stvori ugodno, intimno okruženje ali stručnjaci upozoravaju da ona ipak nije dobar izbor za spavaću sobu. Štaviše, ukoliko je u ovom delu doma koristite previše – može vam doneti opterećenje i lošu sreću. Crna, bez obzira na kombinaciju sa drugim bojama, donosi težak osećaj u spavaću sobu, zamagljuje duhovnost i blokira pozitivnost. Ona takođe može da podstakne osećanje tuge, besa i straha i pojačati anksioznost i depresiju.

Braon boja

Shutterstock

 

Slično kao i sa crnom bojom – braon nijanse su dobre za izbegavanje kada je reč o opremanju spavaće sobe. Ova boja takođe promoviše osećaj depresije i zabrinutosti, a istovremeno čini da vaš prostor deluje pomalo dosadno i beživotno, umesto da bude miran, spokojan i udoban. Korišćenje bilo koje nijanse braon boje u spavaćoj sobi može u velikoj meri povećati rizik od razvoja trajnog osećanja tuge ili depresije i najverovatnije će uzrokovati lošiji kvalitet sna.

Siva boja

Shutterstock

 

Ideje koje podstiču korišćenje sive boje u spavaćim sobama su prilično popularne ovih dana. Pa ipak, stručnjaci upozoravaju da sa sivom bojom treba biti maksimalno oprezan. Ona može previše zamračiti vaš prostor i blokirati pozitivnu energiju u ovom delu doma. Poput crne i braon, i siva je opisana kao nesrećna boja koju je bolje držati dalje od prostora predviđenog za spavanje. U tom smislu posebno je loša tamno siva, koja može učiniti da se vaša soba oseća ograničeno i može biti veoma fizički i emocionalno prilično iscrpljujuća na duže staze.

Ljubičasta boja

Shutterstock

 

Ljubičasta boja je tradicionalno povezana sa bogatstvom i blagostanjem, što znači da je uvek popularna nijansa za opremanje spavaće sobe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da njen luksuz ipak dolazi sa nesrećnim prizvukom. Iako ljubičasta predstavlja kraljevstvo i raskoš, ona kao i crna korespondira i sa smrću i osećajem žalosti i tuge. Previše ljubičasto okruženje može stvoriti negativne vibracije u sobi i sprečiti sreću da uđe u vaše snove ali i svakodnevni život.

Bela boja

Shutterstock

 

Većina nas bira belu boju za svoju spavaću sobu. To može biti pogrešno – upozoravaju stručnjaci – jer bi i bela boja mogla da se dovede u vezu sa nesrećom i stagnacijom. Bela je najčistija od svih boja i predstavlja čistoću, uredan život i svežinu. Obično belo stvara pozitivnost u celoj kući, ali bi je trebalo izbegavati u spavaćoj sobi. Koliko god to čudno zvučalo, bela boja je posebno problematična ako pokušavate da stvorite porodicu, jer (pored svega navedenog) predstavlja i sterilnost. Stoga, uprkos popularnosti, ova boja je jedna od najnesrećnijih koje možete izabrati za svoju spavaću sobu.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO