in

Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije: Sad je pravo vreme da presadite ljubičice

Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije: Sad je pravo vreme da presadite ljubičice
Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije: Sad je pravo vreme da presadite ljubičice

Afričke ljubičice su mnogima omiljeno sobno bilje, jer nisu previše zahtevne za uzgoj, a izgledom osvajaju na prvi pogled.

Iako mogu da opstanu u saksiji i duže od dve godine, stručnjaci za hortikulturu savetuju da je najbolje premestiti ljubičice svake druge godine u novu, veću saksiju.

Znaci da je ljubičicama obavezno potrebno presađivanje su kad se na gornjem sloju podloge pojavi beli premaz, kad biljka „stane“ sa rastom, kad je korenski sistem previše gust, kad lišće počne da opada, a posebno kada je iz ukorenjenog lista nastao mladi izdanak rozeta.

Presađivanje je jednostavno – izvadite biljku zajedno sa zemljom iz stare saksije, u novu posudu dospite zemlju i spustite biljku, pa oko nje opet dodajte malo zemlje i blago zalijte. U prva dva meseca vodite računa da biljku zalivate preko podloška saksije, dok se koren ne prilagodi novom staništu.

Kako da podmladite stare ljubičice

Ako imate ljubičice koje traju godinama, a zbog starosti su počele da zaostaju u rastu, možete da ih podmladite. Upravo su prolećni meseci pravo vreme za tako nešto.

Ljubičicu izvadite iz saksije, skalpelom odrežite biljku od korena, odstranite suve peteljke i suvo lišće, pa skalpelom lagano sastruže deblo biljke.

U saksiju sipajte novu zemlju, u nju utisnite stablo ljubičice, lagano pritisnite supstrat i umereno zalijte. Zatim preko saksije stavite providnu kesu i ostavite je da stoji na umerenom suncu. Za 3 do 4 nedelje biljka bi trebalo da ima novi koren.

Razmnožavanje iz lista

Zasecite list ljubičice pod uglom od 45 stepeni. U saksiju stavite zemlju i zalijte je odstajalom vodom, pa napravite malu rupu u zemlji i u nju stavite pripremljen list afričke ljubičice. Ukoliko imate hormon rasta, pre nego što ćete spustiti ljubičicu u zemlju zasečeni deo spustite u hormon rasta.

Preko saksije navucite plastičnu providnu kesu, pa saksiju stavite na svetlo i toplo mesto koje nije direktno na suncu. Zalivajte biljku povremeno, samo kada primetite da se površinski sloj zemlje osušio. Za zalivanje uvek koristite odstajalu vodu.

Da bi se razvila iz lista, ljubičici je potrebno oko 21 dan. Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije.

Najvažniji saveti za negu

Ljubičica ne voli ni previše, ali ni premalo vode. Od proleća do jeseni zalivajte je jednom sedmično, a leti dva do tri puta, najbolje preko podloška saksije.

Da bi bila bujnija i cvetala tokom najvećeg dela godine, dodajte joj đubrivo za cvetanje prilikom svakog drugog zalivanja.

Ljubičice su „društvene biljke“, pa više cvetaju ako se nalaze „u društvu“. Saksije sa ljubičicama držite grupisane blizu izvora prirodnog svetla, ali tako poređane da se listovi biljaka međusobno ne dodiruju – tako će cvetati raskošnije.

Prašinu sa listova uklanjajte mekom čekom ili pamučnom krpicom.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /