in

Da bi vam petunije cvetale do oktobra, zalivajte ih samo ovako

Mnogima je petunija najlepša cvetna vrsta – najviše zbog prekrasnih oblika njenih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvetovima koji cvetaju od maja do oktobra.

Osim različite vrste cvetova, petunije se razlikuju u po obliku cvetova – od levkastih, zvonkolikih pa do sasvim  otvorenih; jednostrukih i višestrukih ali i po mirisu – neke vrste ga uopšte nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu.

Postoji cvet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, ali to je sasvim druga vrsta. Nisu zahtevne za uzgoj, ali morate se pridržavati nekoliko upustava da bi izdržale celo leto i neprestano cvale. Upravo zbog svih ovih činjenica nije ni čudo što je petunija, uz pelargonije i begonije, najpopularnija letnica.

Možete ih uzgajati iz semena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i uz to garantuje veći uspeh. Ako želite da njihovi cvetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte makazama.

 1. Prvo pravilo je pozicija

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspevati ako je stavite na polusenovito mesto. Idealno mesto za nju je zapad ili istok, dok je sever ono što svakako treba izbegavati.

 2. Drugo pravilo odnosi se na čišćenje

Redovno odstranjujte uvenule i osušene delove, kako bi mogli da izrastu novi cvetovi.

3. Bitno je redovno i obilno zalivanje i to rano ujutru

Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte polivanje cveta, jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.