in

Četiri NEVEROVATNA fenomena UMIRANJA: Za neke misterije ni NAUČNICI nemaju objašnjenje

Iako je neizbežna i čeka svakog od nas, mnogo toga je ostalo neobjašnjivo i ne tiče se samo pitanja života posle smrti. Mnogi ljudi neguju strah od smrti, a mnogi se nadaju da postoji neki drugi život ili svet nakon smrti.

Fenomen koji se događa pre smrti

Reč je o fenomenu koji se događa u trenutku kada čovek nije u mogućnosti da guta. Osoba kojoj se smrt bliži drugačije diše, a taj jedinstveni zvuk deo je tog fenomena, kaže dr. Daniel Murel, sa američkog univerziteta u Alabami.

Iako je zvuk stravičan, lekari uveravaju kako osoba ne oseća nikakvu bol.

U takvim slučajevima medicinsko osoblje može pomoći i ublažiti muke pacijentu tako što bi ga okrenuli ga na bok da mu se oslobode disajni putevi.

Sudbina zapisana u organima

Darivanje organa je human čin koji spasava brojne živote, ali i on se u nekim slučajevima povezivao sa paranormalnim. 1995. godine Amerikanac Teri Kotle pucao je sebi u glavu pištoljem nakon što je pao u depresiju.

Kako je bio davalac organa, njegovo srce je brzinski izvađeno i presađeno u 57-godišnjeg muškarca, Soni Grahamu.

On se nekoliko godina nakon transplantacije našao se Terijevom udovicom kako bi joj se zahvalio, ali su počeli intenzivnije da se druže, da bi se i venčali

2004. godine. Nakon četiri godine braka, njihov odnos počeo je da liči na brak Terijeve udovice i pokojnika, a Soni je pao u depresiju.Izvršio je samoubistvo, na isti način kao i Teri Kotle, pucajući sebi u glavu.

Labuđi zov

Proces umiranja retko je brz – obično se telo nekoliko dana priprema na smrt, naročito ako je reč o dugim i teškim bolestima.

Crne i ljubičaste mrlje, sušenje usta, zatvor ili proliv i gubitak apetita fizički su simptomi smrti, ali stručnjaci su uočili jednu neobičnu anomaliju kod velikog broja hroničnih bolesnika.

Naime, uprkos teškom stanju oni često dan do dva pre smrti naizgled „živnu“ – um im postaje izoštreniji, bol se smanjuje, a članovi porodice obično pomisle da je reč o poboljšanju stanja.

Ipak, to je često samo privid, a naučnici još uvek nemaju objašnjenje ovog fenomena, posebno kada se radi o dementnim ljudima, koji imaju lucidne epizode i mogu delovati pribrano nekoliko dana pred smrt.

Smrt je zarazna

Kao fenomen umiranja navodi se i umiranje u bolnicama. Naime, bolnice vode statističke podatke o broju smrti, koji pokazuju kako pacijenti češće umiru vikendom i tokom praznika.

Međutim, postoji još jedan zanimljiv podatak – retke su pojedinačne smrti na odeljenjiima. Tako se u nekim slučajevima dani dele na one u kojima se umire pa je nekoliko smrtnih slučajeva, kao i oni u kojima niko nije preminuo.

BONUS VIDEO