in

Banane vam propadnu posle par dana? Evo kako da ostanu sveže i do dve nedelje

Ako želite da usporite taj proces, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da učinite da vaše banane traju duže i oko 15 dana da budu odličnog ukusa i da budu „samo” zrele.

U svom malom eksperimentu, Majk iz Kitchen Tips pokazuje dve gomile banana; obe je uzeo sa iste police u istoj radnji, ali je jednu ostavio na kuhinjskom pultu kod kuće, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i ubacio kuglice koje upijaju vlagu i gas koji proizvode banane.

– Kako banane sazrevaju, kao i drugo voće, proizvode gas etilen, koji se širi na okolno voće i pomaže u sazrevanju – objasnio je Majk, „pa će banane apsorbovati najviše gasa kada su zajedno”. Zato je, kaže, da bi se usporilo njeno širenje i proces zrenja, dobro je odvojiti banane jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u kesu koja se može zatvoriti.

 

Svakog dana u svom eksperimentu, Majk je ispitivao dve gomile banana; jednu sa kuhinjskog pulta, a drugu iz hermetički zatvorene posude.

– Petog i šestog dana počinjemo da primećujemo značajnu razliku – rekao je Majk, koji je osmog dana primetio da su banane koje nisu bile u posudi mnogo mekše od drugih, pa ih je stavio u frižider. da bar uspori proces iznutra. Kora će brzo postati tamna, ali će unutrašnjost duže ostati jestiva u frižideru nego spolja na tezgi – objasnio je on i pokazao da su, za razliku od onih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre i do dve nedelje, prenosi Ekspres.