in

Žene MASOVNO prave fatalne GREŠKE kada je u pitanju lična HIGIJENA: Evo šta sve NISTE ZNALE o vašem “međunožju”

Međutim, postoje neke nemarne navike koje mogu ugrožavati naše zdravlje, a najgore od svega je to što mi nismo ni svesni koliko sami sebi u tom procesu nanosimo štete!

Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da naše međunožje može i treba da miriše poput livade..

1. Najbolja je samo voda

Najveći je mit da vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde da je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH kao i sluznice. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrokom upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

2. Dnevni ulošci i tamponi su uzrok infekcija

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao “nužni”. Većina takvih stvari je nepotrebna. Stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovno korišćenje tampona kod menstruacije nije dobro. Pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala, piše “Elite Daily”.

3. Tesne farmerke pogoduju gljivicama

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da “diše” su uske stretch farmerke. Inače, bolje je birati odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama koji zarobljava prirodne izlučevine vagine. Najbolji izbor uvek je pamuk.

4. Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo…

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina “vlage” ovisi o razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti, prenosi “Krstarica”. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tečnosti, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažnu i toplu okolinu. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrab, peckanje…

5. Probiotici su saveznici vagine

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mleku najbolji su prirodni saveznik zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini.

6. Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem

Sredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim spojevima zbog ugodnog mirisa, ali nisu dobre i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite donji veš.

Naučnici će uskoro imati ODGOVOR: Zašto neki ljudi odmah "padaju" u KREVET, dok su drugi PRIRODNO otporni na KORONU?