in

Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Darija Kisić Tepavčević, Verica Jovanović i Edita Stokić su nam dale povod za priču o herojima pandemije COVID-a 19. Ove funkcionerke su pre svega doktorke, a poruka je da je ta profesija okosnica svakog zdravstvenog sistema i da to ne sme da se zaboravi ni kad pandemija prođe.

„Kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš kad je najteže”, reči su kojima je Oliver Jakšić, voditelj emisije Fokus na B92, počeo sporno pitanje 2020. godine, kada se nije baš mnogo znalo o virusu i kada je opasnost pretila na svim bojnim poljima.

Mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola…

DR NESTOROVIĆ OTKRIO: Ojačajte svoj imunitet pre zime i to sa tri namirnice koje imate u kuhinji

 -Naravno, uz svo poštovanje damama, vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam – na liniju fronta je otišla jedna žena – dodao je on.

Ovo su priče nekolicine žena koje su se same prijavile za tu borbu – nastupile su požrtvovano, smelo i bez straha.

Dr Darija Kisić Tepavčević je na Oliverovu konstataciju imala jedan kratak i veoma jasan odgovor:

– Ja čak ne razumem ovo pitanje, kakve ima veze ko je kog pola – bitno je kojoj struci pripada i koliko može da pomogne u datom momentu – rekla je ona.

Od dеcеmbra 2017. godinе do novеmbra 2020. bila jе zamеnik dirеktora u Institutu za javno zdravljе Srbijе “Dr Milan Jovanović Batut”. Trenutno je Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

Široj javnosti postala poznata kada je kao epidemiolog i zamenik direktora Instituta “Batut” postavljena za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

 

Tanjug

 

Dr Verica Jovanović je direktorka Instituta javnog zdravlja “Dr Milan Jovanović Batut”. Članica je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije. 

Kao predstavnik Srbije učestvovala je u nekoliko značajnih međunarodnih projekata za unapređenje skrininga malignih bolesti.

– Pri Ministarstvu zdravlja bila je član tima za Evropske integracije za poglavlje 28, u delu skrininga raka, zatim bila sekretar Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja skrininga raka u Srbiji i član nekoliko radnih grupa Ministarstva zdravlja za reformu finansiranja bolničke zdravstvene zaštite – piše u biografiji.

Čudotovorni ruski lek koji čisti pluća i bronhije: Provereno radi, a pravi se od sastojaka koje sigurno imate u kući

Od nje o javnom zdravlju uče i studenti u Njujorku, piše Blic. Naime, mentor je i na Univerzitetu Long Ajland (Long Island) u Njujorku, za studente master programa u oblasti javnog zdravlja.

Dr Jovanović od početka pandemije svakodnevno podseća da moramo da se pridržavamo svih mera zaštite – jer je to najbolji način da sačuvamo svoje i zdravlje svoje porodice.

Tanjug

 

– Preventiva će pobediti covid-19. Ostanite u kućama, držite distancu, uz vašu podršku mislim da ćemo uspeti na ovom putu u borbi protiv virusa u Srbiji. Otkažite zubara, sve odložite, samo ne dolazite u zdravstvene ustanove bez potrebe – poručuje doktorka Verica Jovanović.

Dr Edita Stokić – direktorka Kliničkog bolničkog centra Vojvodina, članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19, koji je 2020. godine formirala Vlada Srbije.

Novi SIMPTOM kovida-19? Dr Tiodorović upozorava da obratite pažnju na OVE promene na KOŽI i prstima

Član je Udruženja endokrinologa Srbije, Srpskog udruženja za medicinsko pravo, Udruženja za aterosklerozu Srbije, Češkog aterosklerotskog društva, Evropskog aterosklerotskog društva, Evropskog lipoproteinskog kluba, Evropskog društva za studije o dijabetesu, Američke dijabetološke asocijacije. Profesor je na medicinskom fakultetu.

Javnost je ganuo Editin gest kada je na kraju konferencije Kriznog štaba pokazala crtež jedne devojčice čiji je tata zaposlen u Kliničkom bolničkom centru. 

Ćerkica jednog od lekara poslala joj je crtež sa porukom koju je doktorka pročitala na kraju konferencije.

Printscreen/Youtube

 

– Molim vas da mom tati date 5-6 dana godišnjeg odmora – zamolila je devojčica direktorku.

 

 

 

ŠTA JE TRANSRODNOST? Mentalni poremećaj ili rodna neusaglašenost

Nikada ne proveravajte ZNAČENJE VAŠEG SNA: Psihoterapeutkinja Bojana otkriva OPASNOST koje niste ni svesni