in

Vežbajte sa Anom: Uklonite BOL u donjem delu LEĐA za samo 20 minuta

Jaka leđa i stomak osim što utiču da se osećate bolje u svome telu, ključni su za neometano funkcionisanje tokom svakodnevnih aktivnosti.

Čest je slučaj da tokom dana osetimo bol u donjem delu leđa, koji zna da traje nekada i nedeljama, što je najčešće posledica sedentarnog načina života i manjka fizičke aktivnoti. 

Instruktorka aerobika i pilatesa Ana Ignjatović je pripremila vežbe koje će upravo uticati na to da nam centralni deo tela bude jači i bez boli.

– Naše centralne mišićne strukture trupa, na engleskom (core,) predstavljaju osnovu svakog našeg pokreta, stabilizuju naš kičmeni stub, učesvuju u pokretljivosti gornjeg i donjeg dela tela. Kada smo fizički aktivni i imamo jak centar.

Nemamo prolema, međutim isti nastaju usled provođenja više vremena u sedećem položaju, što je čest slučaj u današnje vreme. Tada ustajanje, savijanje, stajanje, čak i samo sedenje predstavljaju problem, jer se javlja bol. 

Za vas sam pripremila ove vežbe zahvaljujući kojima ćete imati bolje držanje i koje će umanjiti ili odagnati bol u donjem delu leđa jer ćete ojačati svoj centar. 

Možete ih raditi svakoga dana, sa jednim danom pauze tokom nedelje, lagane su, a izvodim ih od najlakše ka težoj varijanti, tako da su prilagođene svima. Počećete od najlakše varijante i kretati se ka težoj.

Ukoliko se desi da ne možete narednu vesžbu da uradite, ostanite u prethodnoj – za kraj poručuje Ana.