in

Uradite test sa DVA prsta i proverite da li su otkucaju vašeg srca DOBRI

Ukoliko palcem lagano pritisnete unutrašnju stranu zgloba, moći ćete da osetite puls. On indikuje frekvanciju kojom vaše srce otkucava, a otkucaji srca se izražavaju u broju otkucaja po minuti – BPM.

Otkucaje srca, osim na zglobu, možete da merite i na vratu, na unutrašnjoj strani lakta, kao i na pozadini kolena. Normalan broj otkucaja srca zavisi od starosti, pola, fizičke aktivnosti, težine, fizičke spremnosti, opšteg zdravlja i slično.

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 posto maksimalnog broja.

Tablica ispod daje uvid u prosečan broj otkucaja kod zdravih osoba. Da biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vreme vežbanja, koristite se formulom:

*Za žene = 226 – broj godina

*Za muškarce = 220 – broj godina

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 posto maksimalnog boja. Početnici u vežbanju ne bi trebalo da prelaze 50 posto maksimalnog broja otkucaja srca u minuti, a zatim bi trebalo da povećavaju intenzitet vežbanja.

Otkucaji srca predstavljaju jedan od najvažnijih pokazatelj opšteg zdravlja, a neki stručnjaci će tvrditi da za samo 30 sekundi i sa dva prsta možete sami da uradite najvažniji test.

Izmerite broj otkucaja srca tako što ćete sa dva prsta lagano pritisnuti žilu kucavicu na zglobu, tako da osetite puls.