in

U “Narodnom frontu” sve više trudnica sa KORONOM: Dr Ana Mitrović objašnjava kada i kojom vakcinom buduće mame treba da se VAKCINIŠU

Načelnica Dnevne bolnice u “Narodnom frontu” Ana Mitrović kaže da trudnice mogu da se vakcinišu u prvom tromesečju trudnoće, a što je trudnoća starija, rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

– Dnevno imamo nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica, ali nema teških kliničkih slika – rekla je dr Mitrović.

Dok ginekolozi apeluju da i trudnice treba da se vakcinišu protiv kovida, stručnjaci se pitaju zašto se buduće mame više plaše vakcine nego bolesti?

Profesorka Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice na Klinici “Narodni front” i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju, pita kako mislimo da se ne zarazimo ako ne poštujemo mere i nismo vakcinisani.

– Svako će pre ili posle biti zaražen ovim virusom. Bojim se da je osnovni razlog i odgovor na pitanje nejedinstvo struke. To što su različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji, a posebno grupi kao što su trudnice – svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih još dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne – rekla je dr Mitrović, gostujući u Dnevniku “RTS-a”.

Ona ipak tvrdi da do sada nije imala problem u vezi nepoverenja, jer trudnice insistiraju da ih uputi gde, kada i na koji način treba da budu vakcinisane.

Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju, čije smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom, hipertenzijom – nego i kod naizgled zdravih trudnica, treba preporučiti vakcinaciju, a to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzerovu vakcinu – rekla je dr Mitrović.

Mitrovićeva je potom objasnila da se trudnice mogu vakcinisanti i u prvom trimestru trudnoće, što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

– Prvi i najvažniji problem vezan za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije – napominje doktorka.

Kako i dama dr Ana Mitrović kaže, preporučuje se da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje.

Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji – zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela – kaže ona.

Simptomi ne postoje, a DOBAR rezultat PAPA testa ne znači NIŠTA: Dr Jeremić naglašava da su HPV i KANCERI sve češći, ne zaobilaze ni decu