in

“To je PSIHOLOŠKO pitanje”: Zašto kiše više padaju VIKENDOM, kada smo mi sloboni i besposleni?

Vedro nebo od ponedeljka do petka, je baš kada moramo da radimo i nemamo vremena za uživanje u lepom vremenu. Ali čim započnemo vikend, iznenada se pojavljuju tamni oblaci i pada kiša. Mnogi se žale na zlu sudbinu, ali postoji teorija da možemo uticati na to da kiša više pada subotom i nedeljom. Iako je, najverovatnije, ovde na delu glavni psihološki faktor.

Dugo smo razmišljali o kišnim vikendima. Ne računamo koliko smo puta čuli da se neko žali da baš kad je subota ili nedelja, vreme se naglo magično pogoršava. Ponedeljak – četvrtak je vruće, a od petka kišno i olujno. Tako možete opisati i nedelju koja prolazi. A sledećeg ponedeljka? U vremenskoj prognozi kiše nema. Ali sledeće subote i nedelje – da. Da li nam neko gore tera inat ili je to puka slučajnost?

Zagađujemo, pa patimo? Mit o “kišnom vikendu”

Kako Biznis Insajder piše, od industrijske revolucije u Engleskoj naučnici se plaše da sami možemo pokvariti svoje vikende, uzrokujući značajno zagađenje vazduha radnim danima, što će dovesti do povećanih padavina subotom i nedeljom. Kako? Kada zagađujemo vazduh izduvnim gasovima, u atmosferu šaljemo više čestica koje pokreću kišu, nazvanih aerosoli. Oni mogu postati gradivni blokovi oblaka.

S druge strane, kada je previše aerosola u vazduhu, oni se mogu pomerati i dovesti do manje padavina. Procesi kojima aerosoli formiraju oblake su složeni i zagađenje nije jedino što određuje kada pada kiša ili koliko dugo će oblaci ostati u vazduhu.

Stoga naučnici opisuju čovekov uticaj na količinu padavina u određenim danima u nedelji kao mali ili čak nikakav. Profesor Bogdan Hojnicki skreće pažnju na psihološki faktor koji, prema njegovom mišljenju, objašnjava čitav fenomen “kišnih vikenda”.

– Od ponedeljka do petka toliko smo zauzeti poslom i svakodnevnim obavezama da kišu jednostavno ne primećujemo. Za vikend, međutim, očekujemo lepo vreme i kada se ta očekivanja ne ispune, postanemo nervozni – dodao je profesor.

Skloni smo verovanju da nas pokreće neka viša sila, koja jača našu veru u “kišnim vikendima”.

– Imam velike sumnje graničeći se sa sigurnošću da nemamo takav meteorološki efekat, da ovde radi naša psiha – naglašava on.

Pored prof. Bogdana, sagovornica “Biznis Insajdera” bila je i Angelina Pendergras, naučnica iz američke univerzitetske korporacije za atmosferska istraživanja koja se nadovezala: “Mislim da je to više psihološko nego meteorološko pitanje”, naglasila je ona.

Snažne emocije, poput razočaranja kišnim vremenom tokom vikenda, čine ih nezaboravnijima. Dakle, što je više kišnih vikenda, to više verujemo da češće pada kiša kada imamo slobodan dan.

 

Tvrdi da je TRI puta UMRLA i vratila se u život: "Imam redak srčani poremećaj zbog kog osećam kako mi duša iskače iz tela"