in

TAJNE mogu da vam psihički NAŠKODE: Kako se nositi sa “KAMENOM NA SRCU” koji vas stalno opterećuje?

Stručnjaci kažu da neke tajne ne treba da čuvamo za sebe, jer su štetne po naše mentalno zdravlje, piše portal Insajder . Najgore za naše stanje su tajne zbog kojih u svakom trenutku zamislimo. Ako želimo da postignemo pozitivne promene, važno je da prestanemo sa osećajem stida i da se suočimo sa krivicom.

– Ako često razmišljate o svojoj tajni, zaglavili ste u njoj i stalno joj se vraćate, to je znak da je vreme da promenite kurs – rekao je Mišel Slepian, profesor liderstva na Kolumbia Business School jedan od vodećih istraživača psihologije tajne.

Slepian je svoje istraživanje objavio u časopisu “Emotion”, koje je objavilo Američko psihološko udruženje.

Zajedno sa kolegama, otkrili su da je osećaj stida povezan sa negativnom ocenom nas samih, kao i sa osećajem bespomoćnosti, dok je osećaj krivice povezan sa negativnom procenom našeg ponašanja i osećanjem žaljenja.

– Kada sebe ocenjujemo “loše”, osećamo stid. To je povezano sa osećanjima bespomoćnosti koja nas dodatno povređuju. Krivica je zdravija jer umesto da sebe smatramo lošim, smatramo svoje ponašanje lošim – objasnio je Slepian.

Kako otkriti tajne?

Uobičajeno je da što više pokušavate da ne mislite o svojim tajnama, one će vam više koristiti. Prema rečima Alise Bedrov, koja studira na Univerzitetu u Kaliforniji, gde sprovodi istraživanje tajni i društvenih odnosa, ljudi se u ovoj situaciji često osećaju opterećeno. Izraz “kamen mi je pao sa srca” ima svoje pravo opravdanje.

Osećaj srama donosi negativne emocije o nama, ali krivica izaziva negativne emocije samo u vezi našeg ponašanja, koje se može promeniti.

Da bismo ovo promenili i stekli novu perspektivu, Bedrova preporučuje razgovor sa prijateljem ili terapeutom ili bar pisanje o tome.

– Razlog zašto nas tajne drže toliko zauzetima je taj što se zaglavite na njima i još uvek razmišljate o njima na isti način, nemate drugi stav. Zato vam zaista može pomoći ako kažete nekome ili barem napišete o tome – objasnila je.Bedrov.

Mišel je dodao da je ideja tajnosti kontraproduktivna. – Trebalo bi da procenite svoje ponašanje, a ne da ocenjujete svoj karakter. Prednost je što ne možete ispraviti svoje ponašanje u prošlosti, ali se možete ponašati drugačije sledeći put. Zato je krivica zdravija emocija. Upućuje vas na budućnost i ističe šta možete promeniti – zaključio je.

Napitak koji PREKO NOĆI leči KAŠALJ: U prokuvanom mleku ISTOPITE ovaj slatkiš i probudićete se kao PREPOROĐENI