in

Stomačni virus HARA među odraslima: Doktorka iz HITNE POMOĆI otkrila koliko DANA TRAJE i koji su simptomi

Stomačne tegobe su različite, a stomačni virus se obično javlja tokom letnjih meseci.

Dr Radmila Šehić rekla je za Kurir da je stomačni virus poznatiji u narodu kao “letnja dijareja” zbog toga što su tokom leta češće crevne infekcije izazvane bakterijama zbog konzumacije hrane koja je ukvarena pa dolazi do opasnije crevne infekcije.

– Karakteristično kod ovih infekcija je što su eksplozivne, brzo razviju kliničku sliku, ali dolazi i do rapidnog oporavka. Ove virusne infekcije se prenose dodirom, konzumacijom neopranog voća ili povrća i drugo… Prvi simptomi su bolovi u stomaku koji su prodorni i sekantni, učestale tečne stolice, ali i povišena temperatura – objasnila je dr Šehić i dodala:

– Temperatura se javlja kao odbrambeni mehanizam od virusa. Temperatra najčešće ide do 38,5 i dotle je ne treba skidati. Međutim, ukoliko dođe do veće od 38.5 onda se mora uzeti lek.

Ona navodi i da se povraćanje ne javlja uvek, ali ukoliko se javi praćena je mučninom.

– Zbog naglog gubitka tečnosti čovek oseti slabost u ekstremitetima i nedovoljnu snagu. Oporavak može da traje do nedelju dana, ali virus jenjava posle tri, četiri dana kada se smanjuje mučnina i broj stolica. Kod dece je to malo duže jer je stomačni virus za njih malo ozbiljniji nego što je to kod odraslih – kazala je dr Šehić.

MAČ SA DVE OŠTRICE: Koje to voće SMETE da jedete za doručak?