in

Šta GASOVI govore o vašem ZDRAVLJU? Ako je MIRIS jako NEPRIJATAN to mogu da budu SAMO DVE stvari, evo kad bi trebalo da se ZABRINETE!

To znači da je potpuno normalno imati gasove i oslobađati ih se u toku dana. Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negde da izađe.

Prosečna osoba oslobodi se gasa oko 18 puta na dan. I to je dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

 Bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan prdnete, većina je bez mirisa i niko neće primetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Intenzivan miris

Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primer, brokolija, karfiola, mlečnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može da uzrokuje smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Izuzetno smrdljiv i neprijatan miris

To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi, nečujni

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali 

To uopšte nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo puno vazduha. U retkim slučajevima može biti reč o bakterijskom rastu u tankom crevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.