in

SMRŠAJTE lako uz savete DOKTORKE: Veroslava Stanković apeluje “Zaboravite na OVAKVE DIJETE, one NISU ZDRAVE!”

 

Doktorka Veroslava Stanković pričala je o uravnoteženoj ishrani, jačanju imuniteta i restriktivnim dijetama koje podrazumevaju “uobročavanje”. 

Pomenula je i mršavljenje, kao i greške sa suplementima. Nutricionistkinja je kazala da će dijeta, kao svojevrsni stres, narušiti i naš imunitet i nabrojala namirnice koje će mu povratiti snagu.

– Mora da bude uravnotežena ishrana cele godine, da bismo bili fit tokom leta. Ali većina ljudi tek u maju, junu počinje dijetu i pravi stres u organizmu. A svaki stres dovodi do pada imuniteta, kada postajemo prijemčivi za viruse, bakterije ali i druge poremećaje – rekla je doktorka  Stanković.

Tri obroka dnevno, plus jedna užina, dovoljno je za zdrav “raspored” hrane – dodala je. 

– I ako radite i svakodnevno ste na sastancima, možete to da postignete. Uz četiri obroka nećete se prejedati već ćete unositi taman koliko vam treba. Masnu i tešku hranu, kao i proste šećere treba izbegavati. Ne izbaciti, jer to budi želju i ‘greh’, već samo izbegavati. Cele godine bi trebalo da vodimo računa da jedemo što više povrća, umereno voća, mleka, mlečnih proizvoda i mesa – rekla je ona.

Da li nam je potrebno da smršamo, saznaćemo na osnovi indeksa telesne mase. Između 18 i 24,9 se smatra normalnim, ali postoji i jednostavniji način da znate da li ste zdravi – izmerite struk.

Moramo da vodimo računa i o obimu struka, to je ono što dovodi do metaboličkog sindroma, dijabetesa “tipa 2” i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je meriti struk, i osluškivati da li se osećamo dobro. Fizička aktivnost uvek ide uz pravilnu ishranu, jer bez potrošnje kalorija, neće doći do normalizacije telesne mase – rekla je ona.

Umerenost je ključ čak i kada je aktivnost u pitanju, jer je i prevelika fizička aktivnost stres. Umerenost u hrani i u fizičkoj aktivnosti daje najbolje rezultate za izgled.

Šetajte ujutru, vozite bicikl, trčite ili samo hodajte, ujutru dok je prijatna temperatura – dodala je.

Instant dijete koje obećavaju skidanje veliki broj kilograma su opasne, ponovila je ona.

Izbacuju se proteini, a tri četvrtine naše telesne građe su proteini. Ako izbacimo njih i druge nutrijente, mi trošimo svoje proteine i nemamo dovoljno za izgradnju pravilnog imuniteta. Onda se unosi minimum minerala, i to ugrožava imunitet. Dodajte sam stres dijete, povećanje adrenalina, i to će narušiti imunitet. Sve te dijete koje su instant i ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata oboriće imunitet – rekla je ona.

Kada biramo proteine, trebalo bi unositi belance i surutku, kao i nemasno meso. A minerale će nam povratiti sveže povrće. I nema potrebe da uzimate suplemente osim ako su vam preporučeni od strane stručnjaka.

Suplemente uzimajte samo uz savet lekara, posebno ako ishrana nije pravilna. Mnoge kolege savetuju razne suplemente, ali oni mogu oštetiti zdravlje ako se uzimaju nepravilno i u velikim količinama – rekla je prof. dr Stanković.

Da li spavate sa SAPUNOM ispod čaršafa? Ako vam se često javlja BOL u ovom delu tela, onda je pravo vreme da POČNETE!